De Vlaamse regering maakt de komende vijf jaar 11 miljoen euro vrij voor het programma 'Vlaamse Ruimtevaarteconomie'. Met dat programma wil Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits (CD&V) onder meer de ruimtevaartkennis in Vlaanderen uitbreiden. De nieuwe Frank De Winne onderzoeksbeurzen moeten jong talent aantrekken voor het Vlaams ruimtevaartprogramma.
Ruimtevaart is een hoogtechnologische sector die vaak baanbrekend onderzoek oplevert, zegt minister Crevits, die er op wijst dat de toepassingen vaak verweven zijn in ons dagelijks leven. Zo werkt een defibrillator op ruimtevaartechnologie. Ook navigatiesystemen in auto's, bellen naar de andere kant van de wereld of de technologie om geld af te halen in het buitenland, zijn afkomstig van ruimtevaartdiensten. Daarnaast maken reddingsteams er gebruik van bij natuurrampen.

Met het impulsprogramma 'Vlaamse Ruimtevaarteconomie' wil minister Crevits Vlaanderen warm maken voor ruimtevaart. Het programma focust de komende drie jaar op vijf luiken. Het eerste daarvan is de ontwikkeling van 'Flanders Space', dat kennisinstellingen, bedrijven en overheidspartners ondersteunt om met ruimtevaartdata effectief en efficiënt aan de slag te gaan. Daarnaast zal ook de focus liggen op het opzetten van een gunstig ondernemingsklimaat, het succesvol maken van Vlaamse actoren in internationale ruimtevaartprogramma's en de interesse van de Vlaming voor ruimtevaart aanwakkeren door onder meer festivals en tentoonstellingen.

De Vlaamse regering lanceert ook 20 'Frank De Winne onderzoeksbeurzen' die jong talent de kans moet bieden om een duurzame loopbaan uit te bouwen in de Vlaamse ruimtevaartindustrie.

"Zonder dat we het beseffen zijn ruimtevaarttechnologie en -gegevens onmisbaar geworden: denk aan weersvoorspellingen, de GPS of telecommunicatie. Maar ook om toekomstige grote uitdagingen als klimaatverandering en mobiliteit aan te pakken is ruimtevaarteconomie onontbeerlijk. Met dit impulsprogramma wil ik de sector in Vlaanderen kansen geven om ten volle haar rol van innovator en talentenwerver te spelen", aldus nog minister Hilde Crevits.