Lizzie Deignan doorbrak in 2020 de Nederlandse hegemonie in Luik-Bastenaken-Luik. De Britse van Trek-Segafredo soleerde naar de zege voor Grace Brown. Ploegmate Ellen van Dijk snelde twee minuten later naar de derde plaats. Deignan is er deze keer niet bij. Het blok van SD Worx met Anna van der Breggen als grote troef en Annemiek van Vleuten zijn de twee topfavorieten.
Drie jaar op rij won een Nederlandse renster in Luik, met twee zeges voor Anna van der Breggen en één voor Annemiek van Vleuten. Vorig jaar wist Lizzie Deignan echter te triomferen. Dit jaar reed de Britse nog geen uitslagen bij elkaar en zondag start ze niet in La Doyenne om haar titel te verdedigen.

De vrouwen starten in Bastenaken en moeten 140,9 kilometer afleggen. Zij krijgen zeven hellingen voorgeschoteld met dezelfde finale als de mannen. Net zoals de voorbije weken is het opnieuw Oranje boven als het om de favorieten gaat. Enkel in de Trofeo Alfredo Binda (Longo Borghini) en de Driedaagse Brugge-De Panne (Grace Brown) werd de Nederlandse hegemonie doorbroken.

Van der Breggen juichte al twee keer in Luik en is na haar zege in de Waalse Pijl meer dan ooit favoriet voor een derde overwinning. Met ook nog Demi Vollering aan haar zijde is er een tweede troef om uit te spelen voor SD Worx, en laat ons ook Ashleigh Moolman, vierde in 2016 en zesde in 2017, niet vergeten. Annemiek van Vleuten eindigde als vierde in de Waalse Pijl. Explosiviteit is niet het strijdwapen van de Europese kampioene, maar in Luik vindt ze wel een parcours op maat. Marianne Vos zal haar leidersplaats willen verdedigen in Luik, maar in een echte klimkoers wordt het moeilijk voor haar om voor de overwinning te gaan. Dan moet eerder nog gekeken worden naar enkele buitenlandse rensters zoals Katarzyna Niewiadoma, tweede in de Waalse Pijl en al eens goed voor een zesde (2019) en derde plaats (2017) in Luik.

Geen Lizzie Deignan dus in Luik, maar Trek-Segafredo kan met Ellen van Dijk (derde in 2020) en Elisa Longo Borghini, derde in de Waalse Pijl, twee sterke rensters naar voren schuiven. Tot slot mogen outsiders Ceclie Uttrup Ludwig en Amanda Spratt, tweede in 2018, niet vergeten worden.