Voor de tweede dag op rij heeft India het wereldrecord aantal nieuwe besmettingen op één dag verbroken. Vandaag meldt het Indiase ministerie van Gezondheid 332.730 nieuwe besmettingen en 2.263 overlijdens, twee trieste records. Gisteren werden er 314.835 besmettingen gemeld, toen ook een record. Tot voor kort bedroeg het hoogste aantal besmettingen dat op één dag werd geregistreerd 297.430, op een januaridag in de Verenigde Staten.
De Indiase ziekenhuizen kunnen die hoge druk intussen niet aan. Er is een grote toestroom van patiënten, en daarnaast zijn er regelmatig incidenten. In het noorden en westen van het land, en ook in hoofdstad New Delhi, is er amper nog plaats in de ziekenhuizen en raakt de zuurstof op. De politie is opgevorderd om zuurstofvoorraden vast te krijgen. Ook antivirale medicijnen raken uitgeput.

De voorbije vier dagen raakten daardoor meer dan 1 miljoen Indiërs besmet met het coronavirus, op een bevolking van ruim 1,4 miljard. Sinds de start van de pandemie raakten 16 miljoen mensen in het land, de grootste democratie van de wereld, besmet.

In een ziekenhuis in Mumbai woedde er deze ochtend een brand. Dertien coronapatiënten kwamen bij die brand om. "De brand in een COVID-19-ziekenhuis in Virar is tragisch", reageerde de Indiase premier Narendra Modi op Twitter. De familieleden van de slachtoffers zullen een schadevergoeding krijgen.

Woensdag nog overleden 22 coronapatiënten in een ziekenhuis in de deelstaat Maharashtra toen de zuurstofvoorraad opraakte na een lek in de tank. En eind maart nog eiste een brand in een ander ziekenhuis in Mumbai de levens van zeker negen coronapatiënten.