Na de zomer neemt een gevechtseenheid van het Belgische leger haar intrek in het kamp Lombardsijde aan de kust. Het gaat in eerste instantie om 46 militairen. Dat meldt Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld) deze ochtend in een persbericht, na een vraag van hem daaromtrent aan minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).
Het gaat om militairen van het Eerste Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn-Grenadiers, die van Leopoldsburg naar Lombardsijde verhuizen. In eerste instantie gaat het dus over een peloton van 46 militairen, maar op termijn wordt dat een volledige compagnie van 150 militairen. Ook de voertuigen, waaronder de Dingo-pantservoertuigen, komen mee, aldus Pillen.

"De komst van deze gevechtseenheid is bijzonder goed nieuws voor West-Vlaanderen", zegt het Kamerlid. "Bijzonder positief is ook dat een deel van dit personeel zal afkomstig zijn uit externe werving. Dat betekent dus dat jonge West-Vlamingen die kiezen voor een loopbaan bij een gevechtseenheid, uitzicht hebben op een West-Vlaamse post."

Op vraag van het Kamerlid zei minister Dedonder op 20 april ook dat de onlangs aangekochte drones van het type RQ-21 Integrator zullen ingezet worden vanuit Lombardsijde. "Door het plaatsen van deze systemen in Lombardsijde toont Defensie op korte termijn nogmaals aan dat de militaire toekomst van Lombardsijde gegarandeerd is", zegt Pillen.

Het Kamerlid zegt voorts nog te blijven pleiten voor een herinvoering van de Mistral-capaciteit. Het afvoeren daarvan enkele jaren geleden is volgens hem een vergissing. "Het is positief dat Defensie de re-introductie ervan bestudeerd. Lombardsijde zou hiervoor de logische locatie zijn."

Pillen verwijst ook nog naar een voorstel in de gemeenteraad van Nieuwpoort, om de NH-90-helikopter naar het kamp te verhuizen. Dedonder zei hem dat dit geen optie is. "Men bedoelde dit ongetwijfeld goed, maar dat is gewoon geen haalbaar idee", aldus nog Pillen.