Een levend dier als mascotte: deze voetbalclubs houden vast aan hun aparte tradities

Voetbal | Heel wat voetbalclubs durven een dier hebben in hun logo. Denken we maar aan de wolf bij AS Roma of de vos bij Leicester City. Vaak worden die mascottes uitgebeeld door iemand die in een groot pak in het stadion rondwandelt. Maar sommige clubs gaan nog verder en hebben een levend dier als mascotte.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het Duitse FC Keulen, de club van Sebastiaan Bornauw, beschikt als één van de weinige clubs in Europa over zo’n levende mascotte. Geitenbok Hennes staat in normale omstandigheden tijdens elke thuiswedstrijd trouw langs de zijlijn. Die traditie begon in de jaren 50, toen de club als carnavalsgrap een geitenbok cadeau kreeg. Bij Keulen omarmden ze het beestje meteen. Ze vernoemden de bok ook naar hun legendarische oud-speler en trainer Hennes Weisweiler. Zo’n 70 jaar later heeft de allereerste Hennes al heel wat opvolgers gehad.

Deze week nam de club echter afscheid van Hennes VIII, die tussen 2008 en 2019 als mascotte fungeerde. Het 14-jarig beestje moest om gezondheidsredenen ingeslapen worden. Helaas voor Hennes VIII beleefde hij het voorbije jaar weinig plezier aan zijn status. Sinds vorig jaar mocht de geit sinds de herneming van de competitie niet meer opdraven in het stadion omwille van de strikte gezondheidsvoorschriften. Ook zijn opvolger, Hennes IX, komt voorlopig de dierentuin van Keulen niet buiten als gevolg van de coronacrisis.

Rockster Kayla

Zijn ze bij Keulen fier op hun bok, dan hebben een aantal clubs een adelaar die het team vertegenwoordigt. In Nederland heb je Go Ahead Eagles, een club uit de stad Deventer. Met Harley beschikt de ploeg over een witkopzeearend. Harley vliegt voor elke thuiswedstrijd van de Eagles over het veld van stadion De Adelaarshorst.

Maar niet alleen in Deventer vliegt er ergens een adelaar rond om de plaatselijke club te steunen. Bij Crystal Palace rekenen ze in hun thuismatchen op de steun van Kayla, een Amerikaanse zeearend. Het dier werd zelfs buiten het voetbalstadion razend bekend dankzij de band Kings of Leon. Kayla prijkte namelijk ooit op de cover van het album ‘Only by the Night’ van de Amerikaanse band.

Ook bij het Italiaanse Lazio, het Franse Nice, het Mexicaanse Club America en het Portugese Benfica zwaait een arend de plak in het stadion. Enkele jaren geleden pakte Club America nog uit met hun Celeste door een GoPro-camera rond de nek van het beestje te hangen. Het leverde schitterende en vooral uitzonderlijke beelden op van een volgepakt Azteca Stadion. De arend in Nice kreeg de naam Mèfi. De naam komt van de Franse uitdrukking ‘Méfi-toi’, wat zoveel betekent als ‘Kijk uit’.

Trompetspelende beer

Tot slot geven we als uitsmijter mee dat ooit de Spaanse club Real Valladolid met een nogal aparte mascotte wou uitpakken. Toen de club in september 2018 werd overgenomen door de Braziliaanse oud-ster Ronaldo Nazario, moest een levende beer de mascotte van de club worden. De beer kon allerlei kunstjes uitvoeren, zoals een koprol, met een bal in de poten rondlopen of zelfs op een trompet spelen.

Uiteindelijk bleek de actie maar een eenmalig feit te zijn. De beer moest de spelers van Real Valladolid wat opbeuren in hun toenmalige degradatiestrijd. Maar enkele dagen later verloor het team echter met 2-4 van Valencia. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top