De Britse premier Boris Johnson heeft vandaag landen wereldwijd opgeroepen om hun uitstoot te verminderen. Dat deed hij op een virtuele klimaattop georganiseerd door de VS. Het Verenigd Koninkrijk beloofde zelf de uitstoot van broeikas tegen 2035 met 78 procent te verminderen.
De Verenigde Staten maakten eerder al bekend tegen 2030 hun uitstoot van broeikasgassen ten minste te halveren in vergelijking met 2005.

Tijdens zijn toespraak noemde Johnson de belofte van Washington "baanbrekend". Hij voegde eraan toe dat de ontwikkelde landen "meer moeten doen". Het aanpakken van de klimaatverandering heeft niets te maken met "dure, politieke correcte maatregelen" en "het knuffelen van konijnen", maar wel met "groei en banen", aldus de premier nog.

"Als gastheer van de COP26 (de klimaatconferentie in Glasgow later dit jaar, red.) willen we dat overal ter wereld dezelfde ambities worden nagestreefd. We werken samen met alle landen, van de kleinste tot de grootste vervuilers, om verbintenissen aan te gaan die de (klimaat)verandering binnen de 1,5 graden te houden", zei hij. "Ik denk dat we het kunnen, maar daarvoor moeten wetenschappers in al onze landen samenwerken om de technologische oplossingen te produceren die de mensheid nodig zal hebben."

Volgens de Conservatieve politicus kunnen landen van het moment gebruik maken, nu ze herstellen van de coronapandemie, om te inversteren in een groenere toekomst.