Wat je vast nog niet wist over 'The English Patient'

Vanavond is het tijd voor de 93ste Oscars, maar terwijl je op die resultaten wacht, kan je bij VTM4 terecht voor ‘The English Patient’. De film uit 1996 over een man die zo hard verbrand is dat hij onherkenbaar is geworden, sleepte maar liefst 9 Oscars in de wacht. Proximus Pickx zoomt in op een paar dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over dit iconisch oorlogsdrama.

Betaalde toeristen

In het begin van de film schieten de Duitsers op het vliegtuig waar hoofdpersonage Almasy inzit. Een indrukwekkende scène, zeker als je beseft dat die Duitsers helemaal geen acteurs waren. In tegendeel: de productie had geen budget meer over en kon dus geen figuranten meer inhuren. De oplossing? Een paar toeristen ronselen die toevallig in de buurt waren en graag acteur voor een dag wilden zijn.

Toch geen Twentieth Century Fox
 
Oorspronkelijk zou Twentieth Century Fox de film financieren, maar er ontstond onenigheid tussen de studio en de producenten over de casting. Fox gaf de voorkeur aan een bekendere actrice voor de rol van Katharine Clifton in plaats van Kristin Scott Thomas. Demi Moore was bijzonder hard aan het lobbyen voor de rol. Nadat de producenten weigerden toe te geven aan een reeks van castingkeuzes, trok Fox zich terug uit de film. De cast en crew waren op de moment al in Italië, maar wisten niet of ze konden beginnen met filmen. Gelukkig werd de film uiteindelijk opgepikt door Miramax Films.

5 uur schminken

Ralph Fiennes’ personage is van kop tot teen verbrand. Zo hard zelfs dat je hem niet meer kan herkennen. Al die brandwonden werden zorgvuldig met make-up aangebracht, wat vijf uren in de schminkstoel kostte. Het is dus makkelijk om tijd te winnen door bij scènes waar alleen zijn hoofd in voorkomt, ook alleen dat deel te schminken, maar dat was buiten de acteur gerekend. Hij stond erop dat hij elke dag volledig in brandwonden gehuld zou worden, om zich volledig te kunnen inleven in de rol.

“Ik ben K”
 
Kriston Scott Thomas werd verliefd op het verhaal toen ze het boek las waar de film op gebaseerd is. Dus toen ze te horen kreeg dat er een verfilming aankwam, zette ze haar zinnen op de rol van Katharine Clifton. “Ik ging naar Anthony Minghella (de regisseur), die ik nog nooit had ontmoet, en we hadden een rampzalige lunch”, vertelt Thomas. “Ik was zo nerveus, zo geraakt door het verhaal, zo overweldigd. Ik wist dat ze aan mij dachten voor Katherine, maar dat ik een vreemde keuze zou zijn. Ik had net mijn tweede kind gekregen en had geen zelfvertrouwen. Ik brabbelde maar wat en zag de ogen van Anthony wazig worden. Dus schreef ik hem na afloop een brief waarin ik zei: Vergeet alsjeblieft die verschrikkelijke lunch. Ik ben de K in je film."

Een andere Caravaggio
 
In ‘The English Patient’ zien we Willem Dafoe in de rol van David Caravaggio, een agent van de Canadese Inlichtingendienst die zijn duimen verloor toen hij gemarteld werd tijdens een Duits verhoor. Toch stond Bruce Willis er bijna in zijn plaats. Willis kreeg de rol van Caravaggio namelijk aangeboden, maar zijn manager overtuigde hem om het niet te doen. Jaren later bekende de acteur dat hij spijt had van die beslissing.
 
Bekijk ‘The English Patient’ op zondag 25 april om 20u40 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 

Films

Bekijk alles
Top