De Amerikaanse president Joe Biden heeft op de eerste dag van de klimaattop die door de VS is georganiseerd gewaarschuwd dat als er niets gebeurt voor het klimaat, de kosten zullen oplopen. Hij wees erop dat de strijd tegen de opwarming van de Aarde "buitengewone" economische voordelen kan opleveren.
"De tekenen zijn onmiskenbaar. De wetenschap is onbetwistbaar. De kosten van niets doen lopen op", zei Biden vandaag in het Witte Huis. "We moeten actie ondernemen, wij allemaal. En we moeten ons haasten. Geen enkel land kan deze crisis alleen oplossen."

Maatregelen om het klimaat te beschermen kunnen volgens de Democraat ook heel wat economische kansen bieden. Hij verwees onder meer naar een energietransitie en de uitbreiding van elektrische wagens en andere vervoersmiddelen. Door daarin te investeren, worden miljoenen goedbetaalde banen gecreëerd, zei hij nog.

De president drong er bij de andere landen op aan om het Amerikaanse voorbeeld te volgen. Het is volgens hem hun "morele en economische verplichting".

De Verenigde Staten willen tegen 2030 hun uitstoot van broeikasgassen ten minste halveren in vergelijking met 2005. Met die nieuwe doelstellingen houdt de regering-Biden zich aan de verbintenissen die zijn vastgelegd op de klimaattop van Parijs van 2015. Daar is afgesproken dat de leden hun klimaatdoelstellingen elke vijf jaar moeten herzien.

In 2015 hadden de Verenigde Staten, onder toenmalig president Barack Obama, toegezegd de uitstoot van broeikasgassen tegen 2025 met 26 tot 28 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 2005.

Op de tweedaagse virtuele klimaattop die Biden heeft georganiseerd zijn veertig wereldleiders aanwezig, onder wie Chinees president Xi Jinping en zijn Russische evenknie Vladimir Poetin. Ze zullen ideeën uitwisselen over hoe de wereld op koers moet blijven om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. De top geldt als een voorbereiding voor de klimaatconferentie in Glasgow later dit jaar.