Het Nederlands Letterenfonds heeft schrijfster Manon Uphoff vandaag voorgesteld als nieuwe voorzitter van de Europese Literatuurprijs.
Manon Uphoff volgt schrijver Abdelkader Benali (foto, links) op, die de afgelopen twee jaar als juryvoorzitter zetelde. Uphoff schrijft romans, verhalenbundels, essays en novellen. Haar recente roman 'Vallen is als vliegen' werd genomineerd voor de shortlist van de Libris Literatuurprijs in 2020.

"Ik verheug me erop om met mijn collega-juryleden deze reis door de Europese literatuur te maken. Juist in deze tijd, waarin we van zoveel contact en mogelijkheden tot uitdrukken afgesneden zijn, is het voor lezers en zeker ook voor mij een voorrecht om deze romans te lezen, bespreken en onder de aandacht te brengen", zegt Manon Uphoff.

De Europese Literatuurprijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. De vakjury leest nu de twintig romans die door zeventien boekhandels zijn geselecteerd voor de longlist. Op 29 juni wordt de shortlist, bestaande uit vijf titels, bekendgemaakt.