Mythische vieringen: Olivier Deschacht weet met zijn geluk geen blijf en rent als een dolleman over het veld

Jupiler Pro League | Olivier Deschacht mag intussen dan wel 40 jaar zijn, de blonde verdediger blijft maar dartelen over de Belgische velden. Intussen vertoeft hij niet meer in het vertrouwde Anderlecht-nest, waar hij mooie momenten beleefde. Eentje daarvan kwam er op 25 april 2015, toen Anderlecht voor Play-off I thuis voetbalde tegen KV Kortrijk.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Olivier Deschacht belandde na een jaartje Lokeren in 2019 bij Zulte Waregem. Daar blijft hij nog steeds het beste van zichzelf geven. Maar op zijn 40ste steekt de twijfel nu toch de kop op. Blijven doorgaan? Of toch maar eens de schoenen aan de wilgen hangen? Deschacht is er naar eigen zeggen nog niet uit. Fysiek voelt Deschacht zich in orde, mentaal twijfelt hij meer: kan hij zich nog eens opladen, zonder daarbij garanties te hebben dat het nog zal lukken?

Stoppen of niet, Deschacht is sowieso al een monument van het Belgische voetbal. Vooral bij Anderlecht, de club waar hij gevormd werd, zou hij jarenlang furore maken. Zo trok Deschacht iets meer dan 600 keer het paars-witte shirt aan tussen 2001 en 2018. Hij pakte er negen landstitels, één beker en twee Supercups.

Het geschiedenisboek van Deschacht bij Anderlecht is dus rijkelijk gevuld. Zo goed zelfs, dat we hem bij Proximus Pickx een plekje konden gunnen in onze reeks ‘Mythische Vieringen’. Deschacht stond nooit bekend als een doelpuntenmachine, maar op 25 april 2015 ontpopte hij zich eens tot een volleerde targetspits.

Twee primeurs

Die dag kwam KV Kortrijk op bezoek voor speeldag vier in Play-off I. Terwijl Anderlecht volop knokte voor een Europees ticket, speelden de Kortrijkzanen maar een bijrol in Play-off I. Tegen Anderlecht volgde er op de vierde speeldag een 5-1 pandoering. Het was voor paars-wit de ideale springplank naar betere resultaten. Anderlecht begon namelijk met een 3 op 9 aan de play-offs, na verliespartijen tegen Standard en Club Brugge.

In die 5-1 tegen KVK speelde Deschacht een hoofdrol. Hij maakte namelijk twee goals. Het zorgde voor een dubbele primeur: nooit eerder scoorde Deschacht twee goals in één wedstrijd voor Anderlecht en dat hij beide goals scoorde met het hoofd was eveneens een nieuwtje. Deschacht wist telkens met zijn geluk geen blijf. Hij spurtte als door een stier achterna gelopen over het veld. “Ik ben het nu eenmaal niet gewoon van te scoren. Als ik scoor, verlies ik zowat de controle over mezelf”, liet een blije Deschacht optekenen na de wedstrijd toen.

Dat Deschacht nog steeds kan uitbarsten van geluk bij het scoren van een doelpunt, zagen we ook dit seizoen. Toen hij eind december de winning goal scoorde voor Zulte Waregem tegen Eupen, liep hij evenzeer als een bezetene over het veld. “Het was voor het eerst in mijn carrière dat ik het winnende doelpunt kon scoren”, lachte de ervaren verdediger zijn tanden bloot.

De winnende treffer van Deschacht dit seizoen


Fan van onze reeks 'Mythische Vieringen'? Lees dan ook even door over Aleksandar Mitrovic, voormalig ploegmakker van Olivier Deschacht.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top