'Pickx Critic' Tanguy Dekeyser voorspelt de Oscars van 2021

Films | Proximus Pickx neemt de 93ste Academy Awards onder de loep, die deze zondag in Los Angeles worden gehouden. Tanguy Dekeyser, onze filmspecialist, vertelt je over deze opmerkelijke editie en onthult zijn persoonlijke favorieten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Is dit een speciaal jaar voor de Oscars?
 
Net als voor andere plechtigheden, is het voor de Oscars een speciaal jaar. Het grote verschil hier is dat de vaccinatie in de Verenigde Staten al verder gevorderd is dan in Europa, en de organisatoren daarom besloten hebben om toch een plechtigheid te organiseren. Ze moesten wel de locatie veranderen, de ceremonie zal nu gehouden worden in Union Station in Los Angeles. Een van de nieuwe dingen dit jaar is ook de nominatie van veel streamingplatformfilms, Netflix en Amazon zijn zeer goed vertegenwoordigd.
 
Brad Pitt zal de ceremoniemeester zijn van deze 93ste editie. Is dat geen verrassende keuze?
 
Het is inderdaad iets dat we hem nog niet vaak hebben zien doen, zelfs bijna nooit, maar ik heb er alle vertrouwen in. Hij is een van dé gezichten van de Amerikaanse cinema. Neem bijvoorbeeld Leonardo DiCaprio: hij begon ook uit het niets met presenteren en bleek dat heel goed te doen. Waarom zou Brad Pitt niet hetzelfde doen? Ik wacht nog af, want je weet maar nooit, maar volgens mij zou hij ons nog kunnen verrassen.
 

Wat zijn de belangrijkste films dit jaar?
 
In mijn top 3 staat als eerste 'Nomadland', dat zes nominaties kreeg en al de Golden Globes heeft gewonnen. Mijn persoonlijke favoriet is dan weer 'Sound of Metal', het plot is fantastisch: het verhaal van een drummer die zijn gehoor verliest. Het hoofdpersonage wordt vertolkt door Riz Ahmed, een acteur die ik geweldig vind. Met ook nog eens zes nominaties maakt de film een grote kans. Op de derde plaats zou ik 'Minari' zetten. Eigenlijk kunnen we aan deze lijst ook David Finchers 'Mank' toevoegen, die een sterke kanshebber is, met een totaal van 10 nominaties. En ook al is het een beetje minder mainstream, het is nog steeds David Fincher, dus het gaat zeker een aantal prijzen winnen. Misschien die van Beste Regisseur. Voor het beste originele scenario, denk ik dat 'Judas and the Black Messiah' de Oscar mee naar huis zal nemen. Dan voor beste animatiefilm en beste buitenlandse film, zullen er volgens mij veel minder verrassingen zijn. ‘Soul' zou naar huis moeten gaan met de Oscar voor Beste Muziek, terwijl het Deense 'Drunk' van Thomas Vinterberg ook een beeldje verdient. 

Welke actrices zijn je het meest bijgebleven?
 
Twee actrices trokken het voorbije jaar mijn aandacht. Ten eerste Olivia Colman, die tegenover Anthony Hopkins speelt in 'The Father'. Ten tweede Viola Davis, die schitterde in 'Ma Rainey’s Black Bottom'. Beiden zijn zeer getalenteerd en maken in mijn ogen veel kans op een Oscar. Maar ook Frances McDormand speelde zoals altijd ongelooflijk goed, deze keer in ‘Nomadland’. Dit is een categorie waar we volgens mij grote verrassingen in kunnen verwachten.
 
Chadwick Boseman zal zeker postuum de Oscar voor Beste Acteur krijgen. Is dat niet jammer voor de andere kanshebbers? 

Om eerlijk te zijn: ja, het is een beetje spijtig, want er zijn andere acteurs die echt geweldig zijn. Anthony Hopkins heeft een ongelooflijke rol als een oude man met dementie en Riz Ahmed haalt zijn beste acteerwerk boven in 'Sound of Metal'. Maar het is een vrij open ceremonie, een beetje zoals de César Awards. Ze willen dat er plaats is voor alle etniciteiten, dus een acteur als Steven Yeun in 'Minari' zou het goed kunnen doen. De andere acteurs verdienen de Oscar dus helemaal, maar Chadwick Boseman zou hem toch moeten krijgen ... Voor redenen die we allemaal kennen.

Lees hier meer over onze 'Oscars'-collectie in de Proximus VOD-catalogus of ga hier rechtstreeks naar de VOD-collectie.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top