Songwriters en hun muzes in films, tussen droom en werkelijkheid

Films | De grootste songschrijvers aller tijden laten en lieten zich inspireren door hun geliefde muzen, die hen altijd door die writer’s block heen konden sleuren. Die bijna magische momenten van inspiratie – alsook de minder magische momenten – vormen ook vaak het onderwerp van films en documentaires. Proximus Pickx selecteerde enkele markante voorbeelden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Music & Lyrics

In deze film heeft songschrijver Alex Fletcher (Hugh Grant), nadat hij even wereldfaam had met zijn popgroep, al jaren geen woord meer op papier gezet. Wanneer hij door een opkomende popster ingehuurd wordt om haar volgende hit te schrijven, wil de inspiratie nog steeds niet komen. Totdat hij Sophie (Drew Barrymore) ontmoet tenminste, want zij wordt niet alleen zijn muze, ze schrijft ook nog eens moeiteloos de beste vervolgen op zijn teksten. Maar de popster vraagt ingrijpende aanpassingen aan haar teksten, en wanneer die op het podium klimt, lijkt het erop dat Sophie niet eens eer zal kunnen opstrijken.
 
Dit verhaal is pure fictie, maar verhaallijnen als die over veeleisende artiesten en coschrijvers die niet de nodige credits krijgen, zijn allesbehalve fictief. Vorige maand nog schreven de songschrijvers achter hits van Dua Lipa, Ariana Grande, Lady Gaga, One Direction, Michael Bublé… een open brief waarin ze net die issues aankaartten. ‘Music & Lyrics’ raakt dus aan enkele actuele thema’s, maar is uiteindelijk in de eerste plaats een romantische feelgoodfilm.

Factory Girl

Het getroubleerde en tragische verhaal van Edie Sedgwick werd in 2006 naar het grote doek gebrackt met de film ‘Factory Girl’. Sedgwick was in de jaren 60 aanvankelijk de muze van de avant-garde kunstenaar Andy Warhol en een vaste waarde in diens “Factory”, het atelier in New York waar hij zijn kunstwerken en films produceerde. Sedgwick was een van Warhols supersterren, maar in die tijd werd ze ook steeds meer afhankelijk van verdovende middelen.
 
In de film ‘Factory Girl’ begint Sedgwick na enkele jaren in The Factory iets met de folkzanger Bily Quinn, wat Warhol bijzonder jaloers maakt. Quinn is een fictief personage, maar hij is gebaseerd op niemand minder dan Bob Dylan. Hij en Sedgwick kenden elkaar. Zij beweert dat ze een relatie hadden, maar dat ontkent de zanger steeds stellig. Zij had een boontje voor hem, maar hij was toen in het geheim gehuwd met zijn vriendin. Toch zouden Dylans nummers ‘Just Like a Woman’, ‘Like a Rolling Stone’, ‘Leopard-Skin Pill-Box Hat’ en ‘Fourth Time Around’ over Edie Sedgwick gaan. Of de film waarheidsgetrouw is, dat laten we in het midden.

A Star is Born

Er bestaan anno 2021 vier filmversies van het tijdloze verhaal ‘A Star Is Born’, de recentste uit 2018 uiteraard met Lady Gaga en Bradley Cooper in de hoofdrollen. In de eerste filmversie is het vrouwelijke hoofdpersonage nog een hoopvolle actrice en het mannelijke een alcoholische filmproducent. Vanaf de tweede schakelt het verhaal naar de wereld van de muziek.
 
In ‘A Star Is Born’ zijn de twee hoofdrolspelers elkaars muzen. Jack (zo heet hij in de recentste versie) heeft een succesvolle rockcarrière, maar die is in verval door zijn probleem met de drankduivel. Dankzij Ally blijft hij van de alcohol af en concentreert hij zich weer op het maken van muziek. Ally is dan weer een getalenteerde zangeres die door Jack aangespoord wordt om haar dromen na te jagen en haar eigen muziek te zingen.

‘A Star Is Born’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Marianne & Leonard: Words of Love

Iedereen die een beetje vertrouwd is met het werk van Leonard Cohen zingt bij het horen van de naam Marianne ongetwijfeld meteen ‘So Long, Marianne’, in het hoofd. Dat nummer schreef Cohen over Marianne Ilhen, de Zweedse vrouw met wie hij in de jaren 60 enkele jaren een relatie had. Zij was niet alleen de muze achter ‘So Long, Marianne’, maar ook liederen als ‘Hey, That’s No Way to Say Goodbye’ en ‘Bird on the Wire’. Op de eerste twee albums van Cohen zijn verschillende songteksten te vinden over haar.
 
De documentaire ‘Marianne & Leonard: Words of Love’ zoomt in op de dromerige en schijnbaar sprookjesachtige relatie tussen de zanger en zijn muze. Centraal staat vooral hun tijd op het Griekse eiland Hydra, waar ze enkele jaren samen woonden en leefden van de muziek en de liefde. Volgens de verhalen zat zij aan zijn voeten terwijl hij zijn eerste twee albums neerpende. Was dat romantische en dromerige bestaan wel echt?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top