De Warriors bleven aan het begin van het NBA-seizoen niet van blessures gespaard. Stephen Curry lag een paar weken geleden nog in de lappenmand, maar dat weerhoudt hem er nu niet van om als een gek te presteren en misschien wel het beste basketbal van zijn carrière te spelen. In april is Curry helemaal ontbolsterd.
De maand is nog niet om, maar het lijkt nu al vast te liggen welke speler de Western Conference in april het meest gekleurd zal hebben: Stephen Curry. De statistieken van de MVP uit 2015 en 2016 zijn namelijk buitenaards. De spelverdeler van de Golden State Warriors scoort gemiddeld 40,8 punten per wedstrijd, maakt 55% van zijn aanvallen af binnen de driemeterlijn, scoort 50% van zijn pogingen tot driepunters en scoort 90% van zijn vrije worpen. En dat allemaal terwijl hij recupereert van een blessure.
 
Midden maart liep de point guard nog een blessure op aan zijn staartbeentje in een match tegen Houston. Hij moest enkele wedstrijden missen en keerde in april terug met een hernieuwde energie, maar met een extra ongemak. En toch basketbalt de driedubbele NBA-winnaar nu misschien wel op zijn hoogste niveau tot nu toe. Hij is opnieuw in de running voor de titel van MVP.
 
De beste puntenmaker van de NBA
 
In de nacht van maandag op dinsdag speelde de 33-jarige atleet zijn 11de wedstrijd op rij waarin hij minstens 30 punten maakte, en dat tegen de Philadelphia 76ers, de koploper in het oosten die het moest afleggen voor de Warriors. In de wedstrijd – waarin hij tegenover zijn broer Seth stond – tekende Stephen Curry voor maar liefst 49 punten. Enkele dagen geleden maakte hij er nog 47 in de verliesmatch tegen Boston. In zijn recentste 5 wedstrijden passeerde hij 3 keer de kaap van 40 punten. Tegen Denver maakte hij er zelfs 53.
 
Met nog eens 10 op 17 geslaagde driepunters is de point guard op ramkoers. De afgelopen week heeft Curry op zijn eentje meer afstandsschoten gemaakt dan een tiental ploegen samen. In het driepunterklassement aller tijden bezet hij de tweede plaats met 2755 shots en een slaagpercentage van 43,4%. Ray Allen, de nummer 1 op dat klassement met 2973 shots, zou binnenkort wel eens bijgebeend kunnen worden. Maar de statistiek die nog het meest verbluffend is, is dat Curry zijn komende 500 driepunters mag missen en daarna kan stoppen met basketbal, en nog steeds een beter slaagpercentage zou hebben dan Allen.
 
Op koers voor play-offs en MVP
 
In 10 wedstrijden heeft Curry 72 keer vanop afstand geworpen en de helft van de keren was het raak. Zijn coach Steve Kerr kijkt zijn ogen uit. “Het is gewoonweg ongelooflijk. Als je me na elke wedstrijd zou vragen wat ik van zijn prestatie vond, dan zou ik zeggen: hergebruik maar de lof van de vorige keer. Want na elke match is het hetzelfde: ik ben met verstomming geslagen door zijn talent, zijn inborst, zijn spirit en zijn concentratie. Het is echt geweldig om te zien. Niemand in de geschiedenis van dit spel heeft gespeeld als hij.”
 
Nu Klay Thompson in het begin van het seizoen geveld is door een blessure en rookie James Wiseman zijn seizoen vroegtijdig beëindigd zag, draagt Curry zijn ploeg op zijn schouders. De Warriors blijven desalniettemin meedingen in het play-in tournament waar ze een ticket voor de play-offs kunnen bemachtigen. En als ze daarin slagen, staat Curry ongetwijfeld op het lijstje met favorieten voor de felbegeerde titel van MVP.
 
Momenteel prijkt het seizoensgemiddelde van Curry op 31 punten, 5,6 rebouds en 6 assists. Dat is iets beter dan in 2016, een legendarisch seizoen voor zijn ploeg, toen hij unaniem verkozen werd tot MVP – een unicum in de geschiedenis van de NBA.
 
Volg de wedstrijden van de NBA op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.