Deze renners doen een gooi naar de eindzege in de Tour of the Alps

Met de Tour of the Alps is de ultieme voorbereiding aan de gang richting de komende Ronde van Italië (8-30 mei). Nu de renners vandaag aan de eerste echte bergetappe begonnen zijn, kijken wij bij Proximus Pickx naar de mogelijke kanshebbers op de zegeruiker.

Ex-winnaar Sivakov

Titelverdediger Pavel Sivakov is er opnieuw bij om mee te strijden in de Tour of the Alps. In 2019 (vorig jaar ging de koers niet door vanwege het coronavirus, red.) had hij nog Tao Geoghegan Hart aan zijn zijde, maar in deze editie is Sivakov de onbetwiste leider voor INEOS Grenadiers. Egan Bernal, die straks kopman zal zijn voor INEOS Grenadiers in de Giro, verkoos namelijk een hoogtestage in Colombia boven deze rittenkoers. Sivakov maakte in dit seizoen nog niet al te veel indruk. Uitslagen blijven voorlopig uit, maar toch zou de Rus in de Alpen wel eens goed voor de dag kunnen komen. De renner werkte namelijk een hoogtestage op Tenerife af voor aanvang van de Tour of the Alps.

Met Thibaut Pinot doet er nog een oud-winnaar mee in deze editie. De Fransman stond in 2018 op het hoogste schavotje van de Tour of the Alps. Maar Pinot bleef dit seizoen nog steeds wat op de sukkel. Zijn rug blijft de Fransman parten spelen. Het zorgde ervoor dat de resultaten in de voorbije Tirreno-Adriatico uitbleven. Ook nu bij de eerste bergrit werd Pinot reeds een achterstand van 12 minuten aangesmeerd. De Fransman zal dus geen gooi meer doen voor een tweede eindzege.

Uitdagers Yates, Vlasov en Carthy

Azend op revanche is Simon Yates klaar om opnieuw aan een Giro-avontuur te beginnen. In 2018 leek de Brit nog naar de eindzege te gaan, maar in de slotweek kraakte hij alsnog. Met een goeie vorm wil hij nu wel de roze trui definitief proberen bemachtigen. Op weg naar de topvorm in de Giro d’Italia eindigde de Brit al als tiende in Tirreno-Adriatico en negende in de Ronde van Catalonië. De Brit lijkt dus in de Tour of the Alps de te kloppen man te worden.

Nog een uitdager voor de eindzege wordt Aleksandr Vlasov. De Rus van Astana-Premier Tech reed na zijn tweede plaats in Parijs-Nice geen wedstrijd meer, maar zijn goede conditie zo vroeg in het seizoen verraadde veel: Vlasov is klaar om er een heel goed seizoen van te maken. Wetende dat Vlasov in 2020 het hele seizoen een constant niveau haalde, mogen we van de 24-jarige Rus misschien dat tikkeltje extra verwachten in 2021.

Tot slot plaatsen we ook nog Hugh Carthy in het rijtje van uitdagers. In de loodzware laatste rit in de Ronde van het Baskenland kon Carthy namelijk lange tijd het wiel volgen van David Gaudu en Primoz Roglic. Dat terwijl de Brit al vanaf de eerste minuut in de aanval was. Uiteindelijk kraakte Carthy alsnog, maar het geeft aan dat de renner van EF Education-Nippo goed bezig is.

Oudgedienden Froome, Bardet en Quintana

Chris Froome is een vaste klant in de Tour of the Alps, hij was erbij in de voorbije twee edities in 2018 en 2019. Froome, tegenwoordig fietsend voor Israel Start-Up Nation, komt nu rechtstreeks van een hoogtestage in Tenerife en wil na een tegenvallende UAE Tour en Ronde van Catalonië deze week “progressie zien”. Ter assistentie kan Froome in deze Tour of the Alps rekenen op steun van onder meer Ben Hermans.

Team DSM schreef zich op de valreep nog in voor de Tour of the Alps, waardoor ook Romain Bardet hier rondrijdt. De Fransman zou dit jaar de Tour de France links laten liggen en gaat naast de Olympische Spelen van Tokio straks voor de dubbel Giro-Vuelta. In de voorbije Tirreno-Adriatico reed hij vrij geruisloos mee, maar eindigde hij wel op een achtste plaats in het algemene klassement.

Ook Nairo Quintana is van de partij. Voor de Colombiaan is het zijn eerste optreden in de Tour of the Alps. Quintana begon veelbelovend aan het seizoen met een negende plaats in de Tour des Alpes Maritimes et du Var en een vierde plaats in de GP Industria. In de Tirreno-Adriatico (twaalfde) en de Ronde van Catalonië (veertiende) lukte het hem daarna niet om bij de beste tien te eindigen. Quintana zal zich alvast niet moeten sparen voor de Giro. Zijn ploeg Arkea-Samsic kreeg namelijk geen wildcard voor de Ronde van Italië.

Volg de Tour of the Alps tot vrijdag 23 april iedere dag via Eurosport 1.

Wielersport

Bekijk alles
Top