Mei is de maand van de klassieke muziek in de VOD-catalogus

Muziek | In mei zet Proximus Pickx klassieke muziek in de verf. Daarom vind je vanaf nu in de VOD-catalogus een breed aanbod aan voorstellingen, biopics en films over en met een centrale rol voor de begeesterende muziek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Pianist

Met drie Oscars, de Gouden Palm en zeven Césars op het palmares is het een understatement om te zeggen dat deze film van de nochtans controversiële regisseur Roman Polanski goed ontvangen werd in 2002. De film is gebaseerd op de biografie van de Poolse pianist en componist Wladyslaw Szpilman. Adrien Brody kruipt in de huid van de Joodse muzikant die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangene, verzetsstrijder, vluchteling en redder werd.
 
Het verhaal is erg persoonlijk voor Polanski, die zelf in Polen geboren werd in 1933. Hij wist samen met zijn moeder te vluchten uit het getto van Krakau terwijl zijn vader in een uitroeiingskamp werd opgesloten. Uiteindelijk overleefde zijn vader de Holocaust, net als Szpilman. Adrien Brody werd dankzij zijn hoofdrol op 29-jarige leeftijd de jongste winnaar ooit van de Oscar voor Beste Acteur.

‘The Pianist’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

A Clockwork Orange

‘A Clockwork Orange’, Stanley Kubricks filmadaptatie van het gelijknamige boek van Anthony Burgess, speelt zich af in een toekomstige versie van Groot-Brittannië. Gewelddadige bendes, waaronder die van hoofdpersonage Alex, terroriseren de straten. Alex en zijn “droogs” gebruiken drugs, zondigen zich aan ultra-geweld en veroorzaken chaos, maar ze hebben ook een verfijnd kantje. Zo is Alex verzot op klassieke muziek, en dan vooral Beethoven. De thema’s zijn zinloos geweld en de al even zinloze manieren waarop vroeger geprobeerd werd om psychiatrische patiënten te helpen.
 
Alex’ liefde voor klassieke muziek moest in de soundtrack wel weerspiegeld worden. Maar terwijl het personage vooral naar Beethoven luistert, horen we in de film vooral muziek van Gioachino Rossini.

‘A Clockwork Orange’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Youth

Michael Caine en Harvey Keitel acteren in in ‘Youth’ van de Italiaanse regisseur Paolo Sorrentino als Fred en Mick, twee beste vrienden die op vakantie zijn in een luxeresort in de Zwitserse Alpen. Fred componeerde in een vorig leven klassieke muziek en wanneer hem gevraagd wordt om op te treden voor het Britse koningshuis, vraagt hij zich af of hij terug wil beginnen optreden. Mick is een regisseur die worstelt om zijn meesterwerk op papier te zetten, de film die zijn testament moet worden. ‘Youth’ gaat over ouderdom, verloren kansen en het nalaten van de juiste herinneringen.
 
In deze comedy-dramafilm is de muziek die Fred als componist wereldberoemd maakte, geschreven door David Lang. Die werd voor de compositie genomineerd voor een Oscar. Daarnaast won de componist een Pulitzer en een Grammy voor zijn andere werk.

‘Youth’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Amadeus

Het levensverhaal van meestercomponist en kindster Wolfgang Amadeus Mozart is nooit zo prachtig verteld als in de film ‘Amadeus’ uit 1984. Regisseur Milos Forman maakte de keuze om het verhaal te laten vertellen door Antonio Salieri, die in dezelfde periode als Amadeus aan het werk was. In de film is Salieri traditioneel en jaloers op het succes van de jonge, excentrieke en flamboyante componist en wanneer die een vroegtijdig levenseinde kent, gaan stemmen op die beweren dat hij zijn rivaal gedood heeft.
 
De film is gebaseerd op een toneelstuk van Peter Schaffer en dat nam voor dramatische doeleinden een loopje met de werkelijkheid. Zo waren Mozart en Salieri in het echt bijvoorbeeld geen aartsrivalen. Salieri was zelfs een tijdje de onderwijzer van de zoon van Mozart. Het klopt wel dat er geruchten waren dat Salieri Mozart gedood had, maar die zijn intussen stellig ontkracht. De fantasietjes zorgen wel voor een erg vermakelijke film. En die sleepte maar liefst acht Oscars, vier Golden Globes, vier BAFTA’s en een César in de wacht.

‘Amadeus’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Klarafestival Sound & Vision

Klarafestival waagde zich aan een uniek experiment om op zoek te gaan naar het antwoord op de vraag: krijgen muzikanten het laatste woord bij de creatie van een film, een videoclip, een digitaal concert of wordt de knoop finaal doorgehakt door beeldende kunstenaars? Vier duo's, telkens bestaande uit een componist en een visueel kunstenaar, kregen de opdracht om nieuw werk te creëren. In de voorstelling ‘Sound & Vision’ zien en horen we de wisselwerking tussen muziek, videokunst, dans en andere visuele artistieke uitdrukkingen.
 
Naast het resultaat van hun audiovisuele experimenten krijgen we ook de opvoering van twee composities die vorig jaar eigenlijk in première moesten gaan: ‘Parvati’ van Wim Henderickx, met visuals van Lieven Vanhove, en ‘Televisioniist’ van Nicole Lizée. Daarna horen we ook Echo de Clèves, een compositie die Frederik Neyrinck afgelopen zomer schreef in het kader van Festivals for Compassion met visuals van fotograaf Peter De Bruyne.

‘Klarafestival Sound & Vision’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Ook deze films en voorstellingen zijn deze maand te bewonderen in de VOD catalogus van Proximus Pickx:

 
Le Concert
A Late Quartet
Yuli
Maria By Callas
Pavarotti
2001: A Space Odyssey
Klarafestival Musikaa
Koningin Elizabethwedstrijd Jongerenconcert
Festival Musiq3 Concert

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top