Integratie met rasse schreden in 'Camping Coppens'

Films | Staf en zijn gezin zijn nog maar twee dagen vertrokken naar Zweden en daar komt broer Maarten al aan om een handje te komen helpen. Broederliefde ten top in de derde aflevering van ‘Camping Coppens’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We sloten de aflevering van vorige week af met de eerste avond in het Zweedse huurhuisje en deze week pikken we de draad op met de eerste ochtend. Terwijl Beau en Nora de omgeving gaan verkennen met de honden (opgepast voor de wolven!), proberen Staf, Monique en mama Agnes van het huis een thuis te maken. Terwijl de vrouwen bedenken hoe ze een dekentje best over een bankje plooien, kan Staf het niet meer aan om binnen te blijven zitten. Even de kinderen gaan zoeken dan maar, en intussen een paar trailcams opzetten met appels als lokaas. Als de cameraman het aas niet opeet, krijgen ze daarmee een grote eland te zien!
 
Het is de eerste volledige dag in Zweden en de oudste broer Maarten kan het al niet laten om even te komen kijken. De piloot stapt van de trein, squashracket onder de arm, en even lijkt het alsof de broers elkaar al jaren niet meer gezien hebben. Maar veel tijd om elkaar te omhelzen op het perron hebben ze niet. Monique, drievoudig Nederlands kampioen kunstschaatsen, heeft nu al een job gevonden als schaatsleraar en vandaag geeft ze haar eerste les.
 
Monique en Staf zijn zenuwachtig, want als dit goed gaat, heeft Monique hier een topjob te pakken. Ze zijn vooral benieuwd wat de ouders van haar les vinden. “Je hoort hen de hele tijd praten, maar je begrijpt niet wat ze zeggen”, zegt ze. Gelukkig verzekert de organisator haar: het is allemaal positief.

Heerlijke rust en stinkende vis

Dan volgt een belangrijk moment. Voor de eerste keer toont het gezin Coppens hun camping aan hun familie. “Ik hoor moeder al zeggen: ‘Wat heb je gedaan?’”, vreest het echtpaar. Mama Agnes barst ook nog eens in tranen uit zodra ze de eerste caravans ziet. “Het is omdat ik content ben”, verzekert ze. Natuurlijk valt de prachtige, rustige camping meteen in de smaak. Maar het probleempje met die vergunning is intussen nog niet van de baan, dus Staf blijft voorwaardelijk spreken.
 
Tijdens een kanotocht vraagt Maarten Staf nog eens uit over zijn redenen om naar Zweden te verhuizen. “Vlucht je ergens voor?”, wil hij weten. Staf wil nu nog iets ondernemen, nu het nog kan, en hij wil niet in een routine vervallen. “Dat ruikt naar midlifecrisis. En wat als het uitbaten van een camping over een paar jaar routine wordt? Kom je dan een café uitbaten in Tremelo?”
 
Schaatsen, kano’s, uitgestrekte bossen, elanden… De familie Coppens neemt de lokale pracht helemaal in zich op. Ook de Zweedse cuisine mag daarbij niet ontbreken. Een stukje gefermenteerde haring, iemand? Surströmming is haring in blik die blijkbaar alleen met een pak kokhalzingen naar binnen gewerkt kan worden. Toch eten zowel Staf, Beau als Nora er een flinke hap van, met alle gevolgen van dien. Maarten doet geniepig alsof. Van je broer moet je het hebben…
 
Binnenkort moeten de kinderen weer naar school. Ze krijgen een rondleiding van de directeur. Beau ziet het helemaal zitten, maar hij spreekt dan ook een woordje Engels en zal een gesprek kunnen voeren met zijn klasgenoten. Nora heeft het moeilijker. Ze is bang dat ze niemand zal begrijpen en vindt het duidelijk erg eng. Hoe die eerste schooldagen verlopen, dat zien we waarschijnlijk volgende week!
 
Bekijk ‘Camping Coppens – Op weg naar Zweden’ op maandag om 20u40 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top