Het verhaal achter de beroemde foto van Richard Nixon en Elvis Presley

Het beeld van de handdruk tussen Elvis Presley en Richard Nixon is cult geworden. Op 21 december 1970 kwamen de twee mannen bijeen om de drugsproblemen in de maatschappij te bespreken. Maar wat was de aard van die ontmoeting? 

De foto van Elvis Presley en Richard Nixon werd al snel beroemd en is in feite, althans sinds 2015, de meest opgevraagde foto in elk nationaal archief van de VS. In die tijd waren beide mannen op het hoogtepunt van hun roem. Elvis Presley verkocht shows uit in Las Vegas en Richard Nixon was erg populair omdat hij beloofde Amerika uit de Vietnamoorlog te halen.
 
Het verhaal achter de foto en de ontmoeting begint wanneer de King op een morgen in het Witte Huis verschijnt met een persoonlijke brief aan de president. Het doel van de brief is de afronding van een "studie over het gebruik van verdovende middelen in combinatie met de door de communisten gebruikte 'hersenspoeltechnieken'". Door dit te schrijven, gelooft hij dat hij de ideale persoon is om jongeren van drugs af te helpen.
 

Undercoveragent

Nixon stemde vervolgens in met een ontmoeting, waarvan nooit een transcript openbaar is gemaakt. Het gebeuren werd het onderwerp van veel speculatie, onder meer in de film uit 2016, 'Elvis & Nixon'. De wens van Elvis Presley was om een insigne te krijgen en undercoveragent te worden voor het Bureau van Narcotica en Gevaarlijke Drugs, om zo de drugshandel te bestrijden. Priscillia Presley, zijn toenmalige vrouw, schreef in haar memoires 'Elvis and Me' dat “de badge een soort van ultieme macht voor hem vertegenwoordigde. Hij stelde zich voor dat hij legaal elk land kon binnenkomen met wapens en alle drugs die hij maar wilde”.
 
In het midden van de jaren 1970, vielen beide mannen uit de gratie. Nixon trad in '74 af na het Watergate-schandaal, terwijl de King niet in staat was af te kicken van zijn verslaving aan medicijnen en in '77 aan een hartaanval overleed.
 
'Elvis & Nixon' is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Films

Bekijk alles
Top