In de wielerwereld is het deze maand niet alleen uitkijken naar de Giro. Een deel van het profpeloton zal van woensdag 5 mei tot en met 9 mei in Portugal zijn voor de 47ste Volta ao Algarve. Die zal zonder zonder zijn laatste winnaar Remco Evenepoel plaatsvinden.
Het evenement zou aanvankelijk doorgaan van 17 tot 21 februari, maar de Portugese wielerbond besloot om de race uit te stellen vanwege de Covid-19-pandemie. De Ronde van de Algarve staat daarom half mei op de kalender zonder dat er iets aan de inhoud werd gewijzigd.

Het Belgische wonderkind Remco Evenepoel is de laatste winnaar van het evenement in 2020. De Deceuninck Quick-Step-renner zal echter niet aanwezig zijn in Portugal, aangezien hij na zijn crash vorig jaar in de Ronde van Lombardije in de Giro zijn wederoptreden zal vieren.

Aankomst in Fóia weer bepalend?

De wielrenners mogen zich klaarmaken voor 5 etappes van in totaal 765,8 kilometer. De eerste etappe verbindt Lagos met Portimao, waar Bradley Wiggins in 2012 zijn armen opstak toen hij voor het laatst in Portimao aankwam. De volgende dag is het al de koninginnenrit die zich aandient met 182 kilometer tussen Sagres en de aankomst op de top in Fóia na 4100 hoogtemeters. Het is goed om te weten dat de laatste 3 winnaars in Fóia, Michal Kwiatkowski, Tadej Pogacar en Remco Evenepoel, nadien ook de Ronde van Algarve wisten te winnen.

Op 8 mei vindt een tweede belangrijke etappe plaats met een individuele tijdrit die vorig jaar door Remco Evenepoel werd gewonnen. Ten slotte eindigt de laatste etappe, met een heuvelachtig profiel, op de top van Malhao met een klim van 2,6 kilometer met een helling van 9,2%.

Nieuwe voorbereiding op de Tour?

De afgelopen jaren was deze Ronde in Portugal een goede voorbereiding op andere klassiekers, of voor pakweg Parijs-Nice. Doordat de datum werd verschoven door corona, liggen de kaarten plots helemaal anders. Sommige renners zouden deze etappes wel eens kunnen gebruiken als voorbereiding op de Tour de France van komende zomer.

Volg de Ronde van Algarve van woensdag 5 mei t.e.m. zondag 9 mei dagelijks live en in replay op Eurosport.