De BLAST Spring Showdown eindigde dit weekend na een week van competitie. Uiteindelijk haalden G2 Esports en Gambit het. Zij verzekerden zich van een plaats in de BLAST Spring Finals.

 

Na een onderbreking van twee maanden kwam het BLAST Premier-circuit vorige week opnieuw tot leven met de BLAST Spring Showdown. Uiteindelijk werd het een week vol verrassingen voor fans van de CSGO-scene. Sterker nog, terwijl de teams van G2 Esports en Gambit uiteindelijk de twee winnende plaatsen veroverden, ging dat ten koste van de giganten op het spel, zoals Astralis en Team Vitality, het Franse team dat in een negatieve flow zit.

Verschillende bekende teams struikelden inderdaad in de opgezette boom met enkele eliminatie. In de eerste ronde van de competitie versloeg het onlangs vernieuwde OG-team het Deense Astralis. Die laatste, ooit meer dan gevreesd door de hele scene, heeft geen trofee mee naar huis kunnen nemen sinds zijn kroning in de finale van de IEM – Global Challenge afgelopen december.

Tegelijkertijd verloor de Franse ploeg Vitality van het Zuid-Amerikaanse 9z Team, een ploeg van een veel lager niveau dan wat de Fransen gewoon zijn. De bijen verliezen al een paar maanden hun vleugels. Het team dat bij het begin van het jaar op de 2e plaats stond in het HLTV-klassement blijft zakken en staat nu achtste. Ongetwijfeld hebben het benchen van de Belg Nivera, 6e sterke man in het team, en het vertrek van legende RpK een rol gespeeld in de moeilijke periode die de ploeg momenteel meemaakt. Laten we hopen dat de recente aanwerving van de jonge Fransman Kyojin de bijen in staat zal stellen om opnieuw door de competities te vliegen.

G2 Esports heeft veel geluk gehad wat betreft tegenstanders tijdens de competitie. Met wedstrijden tegen Endpoint, OG en Team Spirit, is het team er met brio in geslaagd om de top van de boom te bereiken, ondanks enkele schrikmomenten. De eerste map tegen OG, gewonnen door JACKZ en zijn teamgenoten na niet minder dan 48 rondes, is er een die we niet snel zullen vergeten.

Voor het Russischsprekende team van Gambit Esports verliep de weg al even vlekkeloos, hoewel de nummer één op de HLTV-ranking tegenstanders van een groter kaliber op zijn bord kreeg. Eerst schakelde het NASR Esports uit met een duidelijk 2-0-score. Daarna nam het team het op tegen het Braziliaanse Furia, dat het na 3 maps naar huis stuurde. De laatste wedstrijd van Gambit was een heruitgave van de ESL Pro League-finale van het vorige seizoen, waarin het verloor van Heroic en een cadiaN in topvorm. Deze keer waren het echter de Russen, de koning te rijk sinds hun eindoverwinning op IEM Katowice 2021, die wonnen. Eindstand: 2-1.

G2 Esports en Gambit voegen zich bij Na’Vi, Ninjas in Pyjamas, BIG Clan, Complexity, FaZe Clan en Evil Geniuses in de groep van teams die zich wisten te kwalificeren voor de Spring Finals. Dat is een evenement waarvan de inzet niet onderschat mag worden, want naast de vele BLAST-punten die de deelnemers kunnen verzamelen, vertrekt de winnaar met een rechtstreeks ticket voor de grote finale van 2021. Geen zorgen voor de andere teams, er blijven nog een paar kansen over, waaronder de Fall Finals en het volgende ESL Pro League-seizoen.

Copyright afbeelding: BLAST Premier