Hoe de bekendste singer-songwriters de grond legden voor hedendaagse muziek

Het muzieklandschap van vandaag is gevormd door het levenswerk van talloze muzikanten, songschrijvers, vernieuwers en invloedrijke muzikanten. Van pop tot rock tot dance, heel wat hedendaagse muziek zou niet bestaan, of toch helemaal anders klinken, zonder dat enkele iconische singer-songwriters hen voorgingen.

The Beatles

De Fab Four worden niet zelden de beste band aller tijden genoemd. Hun populariteit, vooral dan bij een jong publiek, was in de jaren 60 ongezien. De meeste van hun muziek werd geschreven door Paul McCartney en John Lennon. Net toen Beatlemania op een hoogtepunt was, besloten The Beatles om niet meer te touren. Hun muziek werd alleen nog maar gemaakt om op plaat te beluisteren, aangezien de groepsleden vonden dat hun geluid gewoonweg niet goed genoeg vertaald kon worden naar een live optreden door een vierkoppige band. En met al die constant schreeuwende fans kwam de muziek al helemaal niet tot haar recht. The Beatles zijn de reden waarom de decibels vandaag de dag zo hoog oplopen op een concert.
 
Naast het feit dat The Beatles aantoonden dat er op optredens een nood was aan grotere, betere en luidere versterkers, demonstreerden ze dat het helemaal oké was om als hyperpopulaire band drastische keuzes te maken en voluit te experimenteren met nieuwe klanken. Dankzij de keuze om niet meer op te treden, kregen we het magistrale ‘Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band’, nog steeds een mijlpaal in de popgeschiedenis. Die plaat zorgde ervoor dat een opnamestudio niet meer gezien wordt als een plaats waar je droogweg in een micro zingt, maar als een leeg canvas waar artiesten hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. Zonder hen geen Pink Floyd, Radiohead of Gorillaz!

Paul Simon

Paul Simon, het brein achter nummers als ‘The Sound of Silence’, ‘Call Me Al’, ‘Graceland’ en noem maar op, wordt wereldwijd met reden gezien als een van de beste songschrijvers ooit. Maar wat maakt hem zo goed? Simon laat zich al zijn hele carrière lang beïnvloeden door allerlei stijlen en culturen, zo zit zijn bekendste album tjokvol Afrikaanse instrumenten en ritmes en is het opgenomen met Zuid-Afrikaanse muzikanten. Het plaatje klopt altijd helemaal en dat is te danken aan zijn uitstekende oog voor detail, zijn nood aan controle en zijn perfectionisme. Hij gooide spontaniteit overboord en tilde zijn muziek naar een intelligenter niveau.
 
Die berekende mix van stijlen die samenkomen in een mix van rock, folk en wereldmuziek is nu terug te vinden in de muziek van artiesten als Sufjan Stevens, Fleet Foxes, Iron & Wine en Vampire Weekend. Die laatsten noemen Simon regelmatig als een van hun grootste invloeden. “Toen ik hem live zag op zijn vaarweltour, had ik het gevoel dat hij zijn hele leven voor ons tentoon spreidde”, zei frontman Ezra Koenig over het laatste optreden dat hij zag van de man. “Dat was echt hevig.”

Bob Dylan

Deze man is tot op heden de enige songschrijver ooit die de Nobelprijs voor Literatuur ontving. Als dat niets zegt over de kracht en de poëzie achter zijn teksten, dan weten wij het ook niet meer. Bob Dylan schreef niet alleen muziek die diep geworteld was in de Amerikaanse muzikale tradities, maar ook zijn songteksten putten inspiratie uit traditie. Dylan is tegelijk een belezen en geëngageerde schrijver. Dat betekent dat hij in sommige teksten cryptische verwijzingen naar Shakespeare, de bijbel of Dante verstopt (denk aan ‘All Along the Watchtower’), zich in andere bedient van beeldspraak en toevallige ingevingen (‘Blowin’ in the Wind’) en andere keren dan weer erg letterlijk onrecht bezingt (‘Hurricane’).
 
Met zijn activisme beïnvloedde Dylan artiesten als Hendrix, Joni Mitchell en Neil Young. Hij toonde aan dat een stem en een gitaar wel degelijk een grote impact konden hebben op de wereld en elke protestzanger(es) die vandaag nog aan de bak is, werd ongetwijfeld geïnspireerd door Dylan. En terwijl artiesten als David Bowie, Led Zeppelin en Wolfmother soms letterlijk met hun teksten verwijzen naar het werk van Bob Dylan, hebben alle muzikanten die dieper nadenken over de tekst dan de melodie (pakweg Ben Howard of The National) sowieso wat te danken aan Dylan. En als we het hebben over protestmuziek met sterke teksten, kunnen we ook niet om hiphop heen.

Ontdek hier onze speciale 'Singer Songwriter'-collectie in de Proximus VOD-catalogus.

Muziek

Bekijk alles
Top