Deze kortfilms maakten het tot langspelers

Het begin van een carrière als filmmaker is vaak moeilijk. Velen starten dan ook met het maken van kortfilms. Die kunnen een toegangspoort zijn tot de schijnbaar ontoegankelijke filmwereld. In België wordt de kortfilm gevierd tijdens het Brussels Short Film Festival, dat dit jaar wordt verplaatst naar augustus vanwege het coronavirus. Proximus Pickx wil je niet op je honger laten zitten en selecteerde enkele kortfilms die uiteindelijk in het lang verfilmd werden.

Monster - The Babadook

Voordat ze succes oogstte met haar eerste speelfilm, ‘The Babadook’, had regisseur Jennifer Kent een carrière als televisie-actrice en gaf ze acteerles in Australië. Onder de indruk van de film ‘Dancer in the Dark’, waagde ze het Lars von Trier te schrijven en hem te vragen om van hem te mogen leren. Als gevolg daarvan assisteerde ze de regisseur op de set van 'Dogville'. In 2005 regisseerde Kent haar eerste kortfilm 'Monster'. Deze bovennatuurlijke horrorfilm gaat over een moeder en zoon die achtervolgd worden door een duistere aanwezigheid. De film was een grote inspiratiebron voor 'The Babadook'.

Whiplash

Damien Chazelle brak echt door als regisseur en schrijver met zijn tweede speelfilm, ‘Whiplash’. Dat muzikale drama was ingewikkeld om te maken. Chazelle had moeite om de nodige fondsen te werven, hoewel producenten wel interesse toonden. Om hen volledig aan zijn kant te krijgen, nam hij een van de scènes uit het script op. Met de kortfilm won hij de juryprijs op Sundance Film Festival 2013. De prijs was de laatste duw in de rug die hij nodig had om de producenten te overtuigen.

Saw 0.5 - Saw

Wat we nu kennen als een van de grootste horrorfranchises, startte eigenlijk als een kortfilm. Het idee van James Wan en Leigh Whannel was om de intensiteit van Wans idee van “spelen met leven en dood” te demonstreren. De kortfilm was een echt succes en viel op door zijn donkere thema's en psychologische marteling. De gefilmde scène werd vervolgens gebruikt om hun horrorfilm te verkopen aan Lionsgate Studios. Het was een gigantisch commercieel succes en een reeks van 7 films volgde.

Cashback

Deze Britse romantische komedie behandelt op ontroerende wijze de moeilijke relatiebreuk van een jonge man. Hij lijdt aan slapeloosheid en besluit 's nachts in een plaatselijke winkel te gaan werken. Vreemde ontmoetingen volgen en hij ontwikkelt een speciale kracht om de tijd te veranderen. Dit verhaal werd oorspronkelijk in een kortfilm verfilmd in 2004 door Sean Ellis, maar werd tegen 2006 al tot een langspeelfilm gemaakt. De cast, sfeer en plot zijn wel intact gebleven. ‘Cashback’ werd in 2006 genomineerd voor de Oscar voor beste kortfilm en de lange versie kreeg eveneens verschillende prijzen.

The Customer is Always Right - Sin City

‘The Customer is Always Right' is een neo-noir kortfilm gebaseerd op een graphic novel en geregisseerd door het trio Frank Miller, Quentin Tarantino en Robert Rodriguez. De film was bedoeld als een test om de ongewone monochrome visuele effecten te tonen die ook in ‘Sin City’ te zien waren. Door een voorvertoning te doen, hoopte Rodriguez Miller te verleiden om als producent aan het project deel te nemen en Bruce Willis te overtuigen om de hoofdrol te spelen. Scènes uit de korte film openden later de speelfilm.

Films

Bekijk alles
Top