Finale WK snooker: de ontknoping van een razend spannend toernooi!

Sport |

Dit weekend staat de finale van het WK Snooker in Sheffield op het programma. Proximus Pickx blikt even terug op het uiterste spannende verloop van het toernooi dat heel wat verassingen in petto had.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Helaas voor alle liefhebbers: Ronnie O’Sullivan zal dit jaar niet voor de achtste keer het wereldkampioenschap snooker kunnen winnen. O’Sullivan, beter bekend als ‘The Rocket’, moest in de achtste finale verrassend genoeg het onderspit delven tegen Anthony McGill, de nummer zestien van de wereld.

O’Sullivans tweede wedstrijd begon nochtans aardig: na vijf wedstrijdframes leidde ‘The Rocket’ met een 4-1-voorsprong. Maar toen schoot McGill wakker en die won plots zowat elk spelletje totdat dat hij een voorsprong van 5 - 10 behaalde. O’Sullivan zorgde op zijn beurt dan weer voor de comeback van het jaar door zijn achterstand volledig om te draaien: 11-10. Maar tijdens zijn remontada had de grootmeester te veel kracht en concentratie verspeeld waardoor McGill in het allerlaatste spelletje alsnog 12 -13 kon maken. Jammer voor O’Sullivan die op deze manier niet het record van zeven WK-titels van Stephen Hendry kan evenaren.

Robertson en Trump sneuvelen ook

Die andere favoriet Neil Robertson, beter bekend als ‘The Thunder From Down Under’, won zijn tweede wedstrijd wel en stoot daarom door naar de kwartfinales. Robertson nam het vorig weekend op tegen de Engelsman Jack Lisowski en dat leek even een spannende match te gaan worden. Tijdens de eerste spelletjes gaf Jack Lisowski een fitte indruk en leek hij aardig mee te kunnen met Robertson. Maar schijn bedriegt en het was pas toen Robertson wat opgewarmd was dat het klasseverschil tussen beide heren duidelijk werd. Robertson won comfortabel van Lisowski met 13-9. Hij nam het in de kwartfinales op tegen Kyren Wilson, de verliezende WK-finalist van vorig jaar, die won tegen Barry Hawkins.

De twee mannen hielden elkaar goed in evenwicht, tot een score van 8-8. Vanaf dan schakelde Wilson een versnelling hoger. De Engelsman won 5 spelletjes op rij en liet de Australiër met niets achter. Met 13 tegen 8 stootte Wilson door naar de halve finale.

In de achtste finales van het wereldkampioenschap snooker stond er nog een titanenduel op het programma. Drievoudig wereldkampioen Mark Williams nam het op tegen de viervoudige eindwinnaar John Higgins waarbij die laatste de koffers moest nemen. Williams maakte op enkele cruciale momenten van de wedstrijd het verschil tegen de ervaren Higgins en won met 7 - 13. Maar tot ieders verbazing werd Williams in de kwartfinale met 13-3 uitgeschakeld door Mark Selby. Hij erkende het klasseverschil met zijn tegenstander. "Hij overtrof me totaal", zei Williams over Selby. "Als hij zo blijft spelen, is hij beter dan wie dan ook en ik denk dat hij gaat winnen."

Judd Trump, de huidige nummer één van de wereld, walste doorheen het toernooi alsof het niets was. Hij versloeg landgenoot Liam Highfield in de zestiende finales met straffe 10-4 cijfers en nam het in de achtste finales op tegen David Gilbert. Die partij wist hij met 13-8 te winnen. In de kwartfinale liet Trump zijn tegenstander Shaun Murphy (10-6) wegglippen. Hij maakte toen een fantastische comeback en kwam terug tot 11-11. Maar Murphy gaf niet op en won de twee volgende rondes. De wereldkampioen van 2005 versloeg de nummer 1 van de wereld om de halve finales te bereiken.

Spannende halve finales

De halve finales waren ook al volledig Engels. Selby schakelde daarin Stuart Bingham (WS-18) met 17-15 uit. Murphy won met 17-12 van Kyren Wilson (WS-6), nadat hij een 4-10 en 9-12 achterstand ophaalde. Van de laatste vijftien frames won "The Magician" er dertien. Daarbij sloot hij af in stijl, met breaks van 76, 78, 91, 117, 77 en 58 in de laatste zes frames. Met een 144 heeft Murphy ook de hoogste break van het toernooi op zijn naam. Die potte hij weg in zijn achtste finale tegen de Chinees Yan Bingtao (WS-10).

De 37-jarige Selby kan het WK maandag een vierde keer winnen. Hij deed dat eerder in 2014, 2016 en 2017, nadat hij in 2007 al eens runner-up geworden was. Ook Murphy's naam staat al eens op de erelijst. In 2005 maakte hij als kwalificatiespeler zijn naam bekend bij het grote publiek. Ze strijden zondag en maandag in het Crucible Theatre van Sheffield in een best of 35 om de wereldtitel snooker.

Geen Brecel

Voor het tweede jaar op rij is onze Belgische snookertrots, Luca Brecel, niet aanwezig zijn op het WK Snooker. Brecel ging tijdens de laatste WK-voorronde pijnlijk onderuit tegen voormalig wereldkampioen Stuart Bingham ondanks een aardige aanvang van de wedstrijd. “Bingham was sterker op de long pots dan ik”, zei Brecel nadien tegen de pers. “Af en toe ontbrak ik ook een tikkeltje geluk. Ik ga evenwel met een goed gevoel naar huis”, besloot Brecel die het WK vanuit zijn zetel in Dilsen-Stokkem bekijkt.

Experimenteren met publiek

Het toernooi is live te zien zijn bij Eurosport. De aandachtige kijker kan in deze coronatijden ook publiek ontwaren. De Britse overheid besliste om tijdens het WK Snooker in Sheffield te experimenteren met de toeschouwersaantallen tijdens het verloop van het toernooi. Gereguleerd bezoek is dus mogelijk en bezoekers dienden een negatieve coronatest voor te leggen alvorens ze een ticket kunnen kopen. Bovendien moesten ze zichzelf enkele dagen na hun aanwezigheid opnieuw laten testen. 

In de eerste week wordt ongeveer een derde van het Crucible Theatre in Sheffield gevuld, dat waren ongeveer 980 zitplaatsen. In de tweede ronde werd het bezoekersaantal opgetrokken tot de helft van de beschikbare capaciteit. In de kwart- en halve finales liet de organisatie het huis voor driekwart vollopen. De finale, die vandaag en morgen doorgaat, zal voor een full house worden gespeeld. Enkele belangrijke kanttekeningen: mondmaskers en afstand houden was en is verplicht en niet iedereen kon zomaar het toernooi bijwonen. Zwangere vrouwen en jongeren onder de achttien jaar werden geweerd.

Hopelijk heeft het publiek zin in de finale. Die belooft immers spectaculair te worden, al is het maar om het prijzengeld. De wereldkampioen wint 575.000 euro en de verliezende finalist strijkt maar liefst 230.000 euro op.

Volg het WK Snooker op Eurosport 1 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top