Europese pers reageert op Super League: "Het voetbal is in oorlog en het is een criminele daad"

Sport | Er heeft een aardbeving plaatsgevonden zoals het Europese voetbal in lange, lange, lange tijd niet heeft meegemaakt. Twaalf van de machtigste clubs in het Europese voetbal hebben besloten zich af te scheiden om een gesloten competitie op te richten en te concurreren met de Champions League: de Super League.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is een project van meer dan 20 jaar oud en bij elke hervorming van de Champions League komt het op tafel. Maar in de nacht van zondag op maandag hebben 12 clubs (Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Juventus, Inter Milan, AC Milan) een versnelling hoger geschakeld. Ze maakten de oprichting van de Super League bekend, waardoor ze zich afscheiden van de rest van het Europese voetbal.

De gevolgen kunnen zeer groot zijn, aangezien er sprake is van een uitsluiting voor de nationale kampioenschappen en de Europese en internationale competities. De spelers van die clubs riskeren dan weer uitgesloten te worden van toernooien van de UEFA, waaronder de Nations League en het EK.

Maandagochtend kopte de Europese sportpers met de nodige verbazing over deze ontwikkelingen. In Duitsland, waar geen enkele club zich direct bij het project heeft aangesloten (er is wel sprake van een mogelijke toetreding van Bayern), gaat Bild het verst. "Het voetbal is in oorlog", schrijft het Duitse dagblad. De media in Frankrijk ondersteunen deze militaire retoriek door te verwijzen naar een "oorlog van de rijken". Net als het Spaanse El Mundo Deportivo met zijn kop: "oorlog om de Super League".

Marca en AS praten er nauwelijks over

De twee grote Spaanse sportbladen Marca en AS plaatsten het onderwerp niet in het middelpunt van hun krantenkoppen. Alsof dit nieuws omtrent de Super League niet belangrijk is voor het Europese en Spaanse voetbal. Een verrassing? Niet als je weet dat Marca pro Barça is en AS pro Real. AS noemt het op zijn pagina’s niettemin "een bom voor het Europese voetbal" en Marca schrijft dat de Super League "verwoestend kan zijn".

In Engeland is de oppositie erg sterk. The Daily Express lanceert "dit is oorlog", Gary Neville spreekt van "totale schaamte" en voegt eraan toe dat het "een criminele daad tegen de fans" is. David Bernstein, voormalig voorzitter van Manchester City (98-03) zei dat "de arrogantie van dit half dozijn Engelse clubs enorm is". The Guardian begrijpt er niets van.  "Alleen iemand die echt een hekel heeft aan voetbal, kan achter een Europese Super League staan."

Italië: geen NBA

Ook in La Botte nemen ze geen blad voor de mond als het gaat over dit project. La Gazzetta dello Sport is duidelijk met zijn kop: "Super no". "Dit toernooi zou competities, nationale bekers en Europese bekers zoals een gekke NBA-show ten dode opschrijven", schrijft het dagblad in zijn roze bladzijden. Tuttosport vraagt zich af: "Maar zijn jullie gek?" Het voegt eraan toe dat de Super League het voetbal zal doden. Voor Corriere dello sport, “UEFA leidt de oorlog".

De pers is dus vrij unaniem over deze Super League, die wordt aanzien als verraad jegens de fans en alle voetballiefhebbers. De UEFA houdt maandag een uitzonderlijke bijeenkomst om het lot te bepalen van de 12 clubs die ervoor hebben gekozen om hun eigen weg op te gaan. Er dreigen zware sancties te komen. Laten we hopen dat de UEFA voor een keer de nodige moed heeft.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top