De Amerikaanse regering heeft met consequenties gedreigd als de Russische opposant Aleksej Navalny in gevangenschap zou sterven. "We hebben de Russische regering gezegd dat wat met Navalny gebeurt, haar verantwoordelijkheid is", zo zei de nationale veiligheidsadviseur van president Joe Biden, Jake Sullivan, vandaag aan de Amerikaanse zender CNN.
"Er zullen consequenties zijn als de heer Navalny sterft", aldus Sullivan. Over specifieke maatregelen tegen Rusland die in dit geval mogelijk genomen zouden worden, wou hij nog niet openlijk uitwijden.

Moskou zal Aleksej Navalny niet "in de gevangenis laten sterven", verzekerde de Russische ambassadeur in Londen vandaag in een interview met de BBC. "We zullen hem niet in de gevangenis laten sterven, maar ik kan zeggen dat Navalny zich als een hooligan gedraagt door te proberen elke regel te overtreden", zei ambassadeur Andrej Kelin aan de Britse openbare omroep. Hij verweet de opposant dat hij "de aandacht wou trekken".

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie buigen zich morgen over de kwestie Navalny, zo kondigde de Duitse regering vandaag aan, die samen met Frankrijk de Russische autoriteiten aanmaande zorg te dragen voor de voornaamste criticus van het Kremlin.