Een groep ziekenhuisbestuurders, zorgverzekeraars en artsen doet een oproep aan de Nederlandse regering om te stoppen met investeringen in testevenementen. In een manifest uiten ze kritiek op het plan van de overheid om 925 miljoen euro vrij te maken voor het opzetten van een infrastructuur van testen. Dat geld kan volgens de groep beter geïnvesteerd worden in gezondheid en preventie.
De bestuursvoorzitters van onder meer het Centraal Ziekenfonds (CZ), het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam en zorgverzekeraar Zilveren Kruis noemen de investering in testevenementen een "kostbare impulsaankoop om even de gemoederen te sussen". Het vrijmaken van 925 miljoen euro terwijl Nederland in de derde coronagolf zitten, roept volgens de bestuurders "een heel vreemd beeld op".

"Een groot dance-event van meer dan 10.000 mensen op een kilometer afstand van een ziekenhuis waar covid-patiënten vechten voor hun leven. En studenten die al een jaar niet meer naar de universiteit zijn geweest maar wel naar het casino mogen?", schrijven de bestuurders.

Daarbij zouden de testevenementen niet zinvol zijn, omdat het volgens de zorgbestuurders al in juli mogelijk zou moeten zijn dat alle mensen die dat willen, gevaccineerd zijn in Nederland. "Ervaringen van landen als Israël, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten laten zien dat na de vaccinatiecampagne ernstige complicaties van covid-19, waarvoor een ziekenhuisopname nodig is, nog maar zeer beperkt voorkomen. Deze landen hebben dan ook de samenleving heropend."

Verder wijzen de bestuurders in de oproep op het belang van gezond leven als preventie voor de verspreiding van het coronavirus. "Door meer in te zetten op preventie verhogen we niet alleen de kwaliteit van leven, maar worden we ook weerbaarder tegen aandoeningen en ziekte."

De oproep komt op het moment dat een groeiende groep het aangekondigde 538 Oranjefeest op 24 april in online afkeurt. Dat Fieldlab-proefevenement moet plaats bieden aan 10.000 mensen op het Chasséveld in Breda. Een chirurg van het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis zette een petitie op in een poging het feest af te blazen. Inmiddels is de petitie meer dan 186.000 keer ondertekend.