Wint Julian Alaphilippe eindelijk Luik-Bastenaken-Luik?

Sport | Aanstaande zondag eindigt het klassieke voorjaar in Luik met de 107e editie van de Doyenne. Een paar maanden geleden, was de opwindende race spannend met een razend spannende finish. Krijgen we dit jaar een herhaling? 

Door Pickx

Deel dit nieuws

De laatste klassieker van het eerste deel van het seizoen begint zondagochtend in Luik en eindigt op de Quai des Ardennes, waar Julian Alaphilippe begin oktober zijn eerste Doyenne dacht te winnen. Maar de toen kersverse wereldkampioen vierde zijn succes iets te vroeg en Primoz Roglic ging hem op de aankomstlijn alsnog voorbij. Alaphilippe werd uiteindelijk zelfs nog gediskwalificeerd en terugverwezen naar de vijfde plaats omwille van een onregelmatige sprint. 
 
Dit jaar neemt Luik-Bastenaken-Luik opnieuw zijn traditionele plaats in op de kalender van het wielerseizoen na een jaar dat werd verstoord door Covid-19. De renners hebben tijd gehad om zich in te rijden met de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. Ze kennen elkaar, ze weten waar ze staan en ze zullen de klassiekers met een positieve noot willen afsluiten. 
 
De Côte de Desnié, een nieuwkomer
 
Na de start op de Place Saint-Lambert gaat het peloton op weg naar de stad Bastogne, die na 100 kilometer wordt bereikt op een parcours met een afstand van 259,5 kilometer. Na 160 kilometer beginnen de moeilijkheden voor de renners met de eerste opeenvolging van 4 beklimmingen: Mont-le-Soie, Wanne, Stockeu en de Haute-levée. Dit is een goede gelegenheid om de cardio op te krikken en te voelen of de benen het aankunnen. 
 
Daarna gaat het naar de Col du Rosier en de Côte de Desnié, een nieuwkomer in deze editie. Met zijn 1.600 meter aan 8,1% vervangt deze klim de Col du Maquisard. De Redoute, op 35 kilometer van de finish, is ideaal voor renners die in het offensief willen gaan voor de Côte des Forges. Als afsluiter van de dag beklimt het peloton de Roche-aux-Faucons waarvan de top op 13,5 kilometer van de finish ligt. Een afstand die misschien iets te ver is om eventueel solo in de aanval te gaan.
 
Eindelijk voor Alaphilippe?
 
Vorig jaar dacht de Franse renner zijn wereldkampioenstrui op de mooiste manier in te huldigen door in Luik zijn armen in de lucht te steken. Julian Alaphilippe jaagt al jaren op een overwinning in L-B-L. Wordt het dit jaar eindelijk prijs? Maar let op Roglic, de uittredende winnaar, die in uitstekende vorm is. 
 
En laten we Tadej Pogacar, Jakob Fuglsang (winnaar in 2019), Adam Yates, Richard Carapaz, Bauke Mollema, Michal Kwiatkowski, Michael Woods, Marc Hirschi of... Alejandro Valverde niet vergeten te noemen! De man die deze zondag 41 jaar wordt, rijdt zijn laatste Luik-Bastenaken-Luik, een wedstrijd die hij vier keer heeft gewonnen. Het zou het mooiste cadeau zijn...
 
Volg Luik-Bastenaken-Luik deze zondag 25 april live vanaf 14.30 uur op Eén.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top