One day, one goal: Guillaume Gillet bezorgt Anderlecht het delirium

Sport |

Elke voetballer weet dat een titel gewonnen wordt door het hele seizoen goed te presteren. Dat wil echter niet zeggen dat je de allerlaatste wedstrijd van het kampioenschap schoorvoetend voor de dag moet komen. Dat dacht ook Guillaume Gillet die Anderlecht dankzij een slimme penalty de landstitel schonk in de allesbepalende wedstrijd tegen Club Brugge.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Anderlecht speelde in het seizoen 2011 - 2012 de pannen van het dak. Paars-wit stond sinds oktober aan kop van het klassement en haalde een hoog niveau. De daaropvolgende play-offs waren echter niet vanzelfsprekend voor de Brusselaars. Ze speelden gelijk tegen Kortrijk en Standard en leden op die manier duur puntenverlies. Club naderde tot op één punt van Anderlecht en op de laatste speeldag van de play-offs speelden ze tegen elkaar.

Deze allesbepalende wedstrijd werd afgetrapt in het Astridpark waar Anderlecht voor een lange tijd onder de Brugse sloef lag. Club kam 1-0 voor en leek op en over Anderlecht te gaan. In de laatste minuut van de extra tijd gebeurde vervolgens het ondenkbare: toen floot scheidsrechter Alexandre Boucaut een strafschop voor Anderlecht en verscheen Guillaume Gillet aan de stip.

 

Penalty voor de titel

Net na het fluiten van de strafschop weerklonk heel wat boegeroep. Spelers, stafleden en supporters van Club Brugge konden de beslissing van Boucaut maar niet vatten en protesteerden dan ook luidkeels. Net voor deze belangrijke fase werd de Brugse spits Carlos Bacca immers buitenspel verklaard door de wedstrijdleiding, een vermeende scheidsrechtelijke dwaling die later nog duchtig besproken zou worden. Boucaut bleef echter bij zijn beslissing en ook Guillaume Gillet zat met zijn hoofd al bij de toegekende strafschop.

Het moment was eindelijk aangebroken. Scheidsrechter Boucaut stak zijn fluitje in de mond, klaar om de volledige inhoud van zijn longen erin te blazen. Guillaume Gillet had de bal net op de stip gelegd en het hele stadion hield haar adem in. Ketjes hielden elkaar stevig vast. Op een paar tellen was het gebeurd: Gillet schoof de bal laag over de grond recht in het Brugse doel. Het stadion ontplofte: Anderlecht was kampioen en dat mocht iedereen geweten hebben.

 

Man van de match

Het hoeft niet te verwonderen dat Guillaume Gillet door de fans en ploegmakkers van Anderlecht op handen werd gedragen. Hij werd tussen pot en pint, neem dat laatste maar letterlijk, benoemd tot man van de match maar eigenlijk was hij de man van het seizoen. Coach Ariël Jacobs genoot van de overwinning en de behaalde landstitel maar besloot om niet meer de hoodcoach te zullen zijn van Anderlecht volgend seizoen.

 Ben je een fan van deze serie? Herbeleef dan hier hoe Robert Lewandowski na nog geen 2 minuten scoort tegen Portugal op Euro 2016.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top