Scheidt de Muur van Hoei het kaf van het koren in de Waalse Pijl?

Sport |

Komende woensdag is ook Wallonië in de ban van de koers. Dan wordt het startschot gegeven van de beruchte voorjaarsklassieker, de Waalse Pijl. Ook dit jaar zullen de renners opnieuw het verschil moeten maken op de verraderlijke Muur van Hoei om daarna hopelijk te kunnen sprinten naar de eindoverwinning.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het startschot van deze 85e editie van de Waalse Pijl wordt voor de 29e keer gegeven in Charleroi. Dit jaar zal er geen publiek aanwezig zijn wegens alom bekende redenen, maar dat mag de pret niet bederven. Liefhebbers van de koers kunnen dan wel de start en aankomst van de koers niet live bijwonen, alles daartussen is wel toegankelijk voor het grote publiek mits de coronamaatregelen gerespecteerd worden.

De Waalse Pijl staat bij wielrenners bekend als één van zwaarste koersen van het voorjaar. Bij de beklimming van de legendarische Muur van Hoei krijgen heel wat renners dan ook knikkende knietjes. De Muur heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 9,8% en is 1,3 kilometer lang. Op een welbepaald deel van de Muur bedraagt het stijgingspercentage zelfs meer dan 26%. Na 193,6 kilometer zal de eindwinnaar bekend zijn. Hij zal de Zwitserse renner Marc Hirschi opvolgen die vorig jaar iedereen naar huis reed.

Zonder Van Aert en van der Poel

Deze editie van de Waalse Pijl zal het zonder de hoofdrolspelers van het voorjaar moeten doen. Zowel Wout Van Aert als Mathieu van der Poel hebben immers besloten om de Waalse Pijl dit jaar links te laten liggen. Wie dit jaar ook op het allerlaatste moment moest afhaken, is de ploeg UAE, met in hun rangen enkele grote favorieten zoals titelverdediger Marc Hirschi en de recentste tourwinnaar Tadej Pogacar. Door de vaststelling van COVID-19 in hun rangen bij hun aankomst in België, mogen ze niet starten. De Italiaan Diego Ulissi zou positief getest hebben, net als een lid van de staff.

Wielerfanaten zullen echter niet op hun honger blijven zitten want er doen gelukkig heel wat klinkende namen mee. We sommen er alvast enkele op: Primoz Roglic, Julian Alaphilippe, Jakob Fuglsang, Adam Yates, Richard Carapaz, Tom Pidcock en Philippe Gilbert. Ook Alejandro Valverde, Bauke Mollema en Michal Kwiatkowski tekenen aanwezig aan de start. Alles ligt nog open. De kanshebbers zijn talrijk en ook het scenario waarmee de race zich zal voltrekken is niet te voorspellen.

Alaphilippe of Valverde voor een derde keer?

Op de deelnemerslijst vallen de namen van wereldkampioen Julian Alaphilippe en de Spanjaard Alejandro Valverde op. De eerste won de Brabantse Pijl tweemaal: Alaphilippe won in 2018 en 2019, Valverde gaat al op zoek naar zijn zesde overwinning in de Waalse Pijl. Tussen 2014 en 2017 wist hij liefst vier keer op rij te winnen.

Wereldkampioen Alaphilippe liet zich al meermaals ontvallen dat de Waalse Pijl een van zijn favoriete koersen is. De Fransman zal er ongetwijfeld alles aan doen om de Waalse Pijl voor de derde keer te winnen en beschikt over goede kaarten.

Dat kunnen we gek genoeg ook zeggen over Alejandro Valverde. De veertigjarige Spanjaard lijkt de laatste weken in bloedvorm te verkeren en hij wordt dan ook beschouwd als een outsider voor de overwinning. Maar dan moet hij wel eerst die verschrikkelijke Muur van Hoei over!

Bekijk ‘De Waalse Pijl’ woensdag om 14u00 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top