De Tour of the Alps (2.Pro) start maandag in het Italiaanse Brixen met een korte etappe van 140,6 km naar het Oostenrijkse Innsbruck. Heel wat toppers stomen zich in deze rittenkoers klaar voor de Giro. De titelverdediger uit 2019 is Pavel Sivakov. Hij is er opnieuw bij en neemt het op tegen onder meer Simon Yates en Thibaut Pinot.
Met de Tour of the Alps, de vroeger Ronde van Trentino, krijgt het peloton vijf dagen klimwerk voorgeschoteld. Maar liefst 13000 hoogtemeters moeten overwonnen worden en dat is voor enkele toppers, die zich voorbereiden op de Giro, de ideale manier om nog even de puntjes op de i te zetten. 

Vincenzo Nibali is er na zijn valpartij niet bij. Egan Bernal en Remco Evenepoel bereidden zich zonder competitie voor op de Giro. De Colombiaan doet dat in zijn thuisland, onze landgenoot verblijft momenteel in de Sierra Nevada.

Met Simon Yates, Thibaut Pinot, nog steeds op de sukkel met rugproblemen, Pavel Sivakov, Jai Hindley, Romain Bardet, Aleksandr Vlasov, Brandon McNulty en Hugh Carthy staan nog genoeg andere grote namen aan de start die het een paar weken later moeten waarmaken in de Giro. Het wordt uitkijken naar hun vormpeil in deze vijfdaagse rittenkoers.

Verder zijn ook Nairo Quintana, wiens ploeg naast een wildcard greep voor de Giro, en Chris Froome van de partij. De Brit maakte de voorbije weken nog geen al te beste beurt in de wedstrijden waar hij aan de start stond. Het is afwachten of hij in de Tour of the Alps eindelijk de progressie kan maken die hij moet maken met het oog op de Tour de France.

Op de voorlopige deelnemerslijst staan slechts twee landgenoten: de jonge Henri Vandenabeele voor Team DSM en Ben Hermans voor Israël Start-Up Nation.

Volg de Ronde van de Alpen dagelijks live en in replay van maandag 19 april t.e.m. vrijdag 23 april op Eurosport 1.