Mina Libeer (IJF 48) heeft naast het brons gegrepen in de klasse tot 57 kilogram bij de vrouwen op het EK judo in de Portugese hoofdstad Lissabon.
Onze 23-jarige landgenote ging in de herkansingen met waza-ari onderuit tegen de Française Sarah Léonie Cysique, nummer zes van de wereld. Libeer eindigt zo op de vijfde plaats.

Mina Libeer had op de openingsdag van deze Europese kampioenschappen in haar twee eerste kampen telkens een golden score nodig om te winnen. Eerst dwong ze de Servische Marica Perisic (IJF 24) in het verlies door na 2 minuten in de verlengingen een waza-ari te scoren en vervolgens counterde ze na 1 minuut in de toegevoegde tijd perfect de Tsjechische Vera Zemanova (IJF 44) en dat leverde de winnende ippon op. De kwartfinale tegen de Portugese veterane Telma Monteiro (IJF 10) verloor ze met ippon maar in de herkansingen tegen de Russin Dario Mezhetskaia (IJF 17) stond er geen maat op het counterend vermogen van onze landgenote. Na een halve minuut leverde dat een eerste waza-ari op voor de Gentse en nog een minuut later scoorde ze een tweede waza-ari waardoor ze door mocht naar de kamp om brons.

Voor Kenneth Van Gansbeke (-66 kg) eindigde het EK in de herkansingen tegen de sterke Spanjaard Alberto Gaitero (IJF 9) toen hij net voor tijd een tweede waza-ari moest incasseren. Het leverde de Oost-Vlaming een zevende plaats op.

Anne Sophie Jura en Ellen Salens (beiden -48 kg) en Amber Ryheul (-52 kg) haalden in Lissabon het finaleblok niet. Ellen Salens (IJF 57) verloor in de eerste kamp met ippon van de Russische Sabina Giliazova (IJF 18). Anne Sophie Jura (IJF 42) en Amber Ryheul (IJF 40) raakten een ronde verder maar redden het dan niet tegen respectievelijk de Spaanse Julia Figueroa (IJF 6) en de Hongaarse Reka Pupp (IJF 18).