De Disciplinaire Raad van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft vrijdag twee speeldagen schorsing (waarvan één effectief) en een boete van 1.500 euro opgelegd aan Antwerp-verdediger Maxime Le Marchand.
De Fransman houdt die sanctie over aan zijn rode kaart tegen Moeskroen (2-3). Op slag van rust moest Antwerp maandagavond op Le Canonnier met een man minder voort. Le Marchand verloor het leer na een slechte controle en zette een tackle met twee voeten vooruit in op spits Hamdi Harbaoui van Moeskroen. Scheidsrechter Jan Boterberg gaf eerst geel, maar veranderde na tussenkomst van de VAR in een rode kaart. Bondsprocureur Ebe Verhaegen zag er een springtackle in met grote intensiteit. Hij wilde de Fransman twee speeldagen schorsen.

Antwerp ging echter in het verweer en verscheen woensdag al voor het Disciplinair Comité. De Great Old vond dat het om een ongelukkig en onvermijdbaar contact ging. Advocaat Jonathan Himpe wees er bovendien op dat Le Marchand geen kwade intenties had, zich meteen had verontschuldigd bij Harbaoui en dat de bal wel degelijk gespeeld werd. Antwerp hoopte dat de sanctie herleid kon worden naar één wedstrijd effectieve schorsing.

Het Disciplinair Comité volgde die suggestie van het stamnummer 1, waarmee de kous af leek te zijn. Maar het Bondsparket tekende alsnog beroep aan, want zij wilden een zwaardere sanctie. "De sanctie is te licht in verhouding tot de feiten", aldus de bondsprocureur. Volgens Verhaegen was het vonnis in eerste aanleg ook niet coherent met eerdere rechtspraak.

De Disciplinaire Raad zag in beroep net als het Bondsparket geen redenen om af te wijken van de minimumstraf van twee speeldagen schorsing voor een dergelijke overtreding. "Maar gezien het gunstig disciplinair verleden van Le Marchand, kan een deel weliswaar met uitstel worden opgelegd", klinkt het.

Le Marchand is geschorst voor de match van zaterdag tegen Genk. Antwerp kan opnieuw op de verdediger rekenen in de Champions' Play-off.