Philippe Gilbert, de King van de Cauberg

Sport |
De Cauberg is de scherprechter in de Amstel Gold Race en werd door de Nederlanders omgedoopt in "GilbertBerg" als eerbetoon aan Philippe Gilbert. Het is inderdaad op deze mythische helling van 1.450 meter met een passage van 12% dat de Waal zijn reputatie heeft opgebouwd: die van de koning van de versnelling bergop, een reputatie die hij grotendeels te danken heeft aan 5 onvergetelijke overwinningen in Nederlands Limburg.
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Sluit uw ogen en laat u door ons meevoeren… Beeldt u zich de bekende bocht naar links in, het bij alle wielerliefhebbers goed gekende begin van de beklimming van de Cauberg die eindigt met 700 steile en brede slotmeters. Een echte snelweg die elk jaar wordt omgetoverd tot een mini-Alpe d'Huez door de Nederlandse fans die de grootste durvers van het peloton komen aanmoedigen. Hier liet Philippe Gilbert zien dat hij als geen ander weet waar en wanneer hij zijn versnelling moet plaatsen, bijna altijd op dezelfde plaats, met een aanval voor de beroemde brug over de heuvel, aan het einde van de bocht naar links die naar de thermen van Valkenburg leidt.

 

Gilbert houdt van deze klim zoals een sprinter houdt van een lange, laatste rechte lijn, zo liet hij zich in het verleden ontvallen. Het is een klim die perfect bij hem past: hij weet als geen ander dat een renner op de Cauberg zowel mentaal als fysiek diep moet gaan en een uiterste inspanning moet leveren. Het verschil wordt er meter voor meter gemaakt en daarna moet de opgebouwde voorsprong worden behouden.
 
Een aankomst met verschillende gedaanten
 
Ook al is de finish meermaals gewijzigd, is Gilbert er altijd in geslaagd om zijn strategie aan te passen en zo al zijn rivalen te slim af te zijn. Van 2003 tot 2012 lag de finish op de top van de Cauberg. In 2013 werd de finish verplaatst naar het gehucht Berg en Terblijt, op 1,8 kilometer van de top van de Cauberg. Het was ook de finish van het WK van 2012, maar daarover later meer... 
 
Vanaf 2017 ligt de finishlijn op dezelfde plaats, maar de aanloop ernaartoe verschilt. De laatste beklimming van de Cauberg wordt geschrapt, nadat die 14 jaar lang de scherprechter was. De Cauberg wordt tijdens de wedstrijd nog drie keer beklommen, met een laatste passage op 18 kilometer van de finish, gevolgd door de Geulhemmerberg en de Bemelerberg.
 
Philippe Gilbert heeft vijf keer gewonnen in Valkenburg. Laten we even terugblikken op zijn vier overwinningen in de Amstel Gold Race (2010, 2011, 2014 en 2017), een minder dan recordhouder Jan Raas (5 zeges), en zijn onvergetelijke wereldtitel (2012).
 
2010: Gilbert op een vulkaan
 
Bij de start van deze 45e editie van de Amstel heten de favorieten Sergueï Ivanov, de titelverdediger, de broertjes Schleck, Damiano Cunego (winnaar in 2008) en Robert Gesink. Er zijn tal van afwezigen zoals Alejandro Valverde, Carlos Sastre of Bradley Wiggins: zij zitten allemaal vast op een luchthaven door de aswolk na de uitbarsting van de Eyjafjallajökull-vulkaan in IJsland.
 
Philippe Gilbert moet eerst een aanval van Cunego afslaan op de Fromberg, met nog 15 kilometer te gaan, voordat Ivanov zijn geluk beproeft in de volgende afdaling, in het gezelschap van Jurgen Van den Broeck, die op de Keutenberg moet lossen. In de achtervolging komt een elitegroepje tot stand, met Frank Schleck, Cunego, Kolobnev en … Gilbert die in de afdaling komen aansluiten.
 
Met nog 11 kilometer te gaan waagt Gilbert zijn kans, maar twee kilometer verder wordt hij gegrepen. Kolobnev zet alles op alles en kan aan de laatste beklimming van de Cauberg beginnen met enkele meters voorsprong. Gilbert haalt de vluchter in en neemt halverwege de Cauberg de beslissing om te reageren op een versnelling van Bert De Waele.
 
Hij wint uiteindelijk met een paar lengten voorsprong op Ryder Hesjedal en Enrico Gasparotto. België heeft eindelijk een opvolger voor Johan Museeuw, de winnaar van 16 jaar eerder.
2011: een nieuw meesterstuk
 
Gilbert is de grote favoriet bij de start en past de perfecte tactiek toe om de Amstel Gold Race te winnen op de top van de Cauberg. De Waal ziet Andy Schleck aanvallen met nog 11 kilometer te gaan, na twee  aanvallen van de Katusha-renners (Rodriguez, Kolobnev).
 
Hij blijft echter kalm en zet in de afdaling naar Valkenburg zelf de achtervolging in, zodat de jongste van de Schlecks niet te ver uitloopt voor hij aan de slotklim begint.
 
Waar het stijgingspercentage het hoogst is, wordt Schleck opgeslokt door Joaquin Rodriguez, maar Purito, de Catalaanse puncher, moet zijn meerdere kennen in de koning van de versnelling: Gilbert gaat er verwoestend vandoor met nog 300 meter te gaan en wint voor de Spanjaard en Simon Gerrans.
 
2012: Gilbert, de sterkste ter wereld
 
In 2012 is de Luikenaar opnieuw op het juiste moment in vorm. Het parcours van dit WK lijkt hem op het lijf geschreven: de regenboogtruien worden uitgedeeld in Valkenburg, op de hellingen van de Cauberg waar hij al twee keer de beste was in de Amstel Gold Race.
 
Gilbert rijdt de perfecte wedstrijd. Op de laatste beklimming van de Cauberg legt hij zijn kaarten op tafel en plaatst hij de versnelling van zijn leven.
 
Philippe kent de Cauberg als geen ander. Hij haalt de jonge Moreno Moser in die de rode loper wil uitrollen voor de kopmannen van de Squadra Azzura. Maar beschermd door Leukemans, Boonen en Roelandts gaat Gilbert fors door, niemand is in staat om hem te volgen en niemand haalt hem nog bij in de 1800 meter tussen de top en de finish. Valverde, Kolobnev en Boasson Hagen volgen op een te grote afstand.
 
Bij zijn tiende poging is Gilbert eindelijk wereldkampioen. Boasson Hagen en Valverde staan met hem op het podium.

2014: een nieuwe finale, maar hetzelfde resultaat
 
Gilbert wint op 16 april de Brabantse Pijl en start in de 49ste editie van de Amstel Gold Race als de grote favoriet. Naast zijn zeges in 2010 en 2011 werd Gilbert immers ook gekroond tot wereldkampioen op de Cauberg in 2012. De finish ligt niet meer op de top, zoals bij de eerste twee overwinningen van Gilbert, maar 1800 meter verderop, in Valkenburg, precies op de plaats waar hij 574 dagen eerder de trui van beste renner ter wereld mocht aantrekken.
 
Ondanks talrijke aanvallen op de Cauberg van onder andere Samuel Sanchez en Simon Gerrans wint Gilbert met een voorsprong van 4 seconden aan de eindstreep. Deze keer blijft hij Jelle Vanendert en Simon Gerrans voor en tekent zo voor zijn derde zege in de Amstel Gold Race.

2017: Gilbert met de perfecte sprint
 
In 2017 werd het parcours opnieuw gewijzigd. De Cauberg ligt deze keer nog verder van de eindmeet. Het maakt niet uit voor Gilbert, want hij is opnieuw de beste in Nederlands Limburg, deze keer met de trui van Belgisch kampioen om zijn schouders.
 
Twee weken eerder had hij al een demonstratie gegeven in de Ronde van Vlaanderen. De Luikenaar zorgt van verder voor de beslissing: hij versnelt op de Bemelerberg, met nog 6 kilometer te gaan. In een adembenemende en spannende sprint moet hij het opnemen tegen Michal Kwiatkowski. De Pool neemt op 250 meter van de meet een paar lengtes voorsprong, maar de man uit Remouchamps kan hem nog remonteren.
 
De Amstel Gold Race is zondag 16 april live te volgen bij Sporza op één, vanaf 13u30.
 
Video: Philippe Gilbert praat over zijn Cauberg

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top