Legendarische wedstrijden: Anderlecht pakt titel na razendspannende strijd tegen Zulte-Waregem

Sport |
In de Belgische voetbalcompetitie pakt een club de titel wanneer de ploeg het hele seizoen sterk presteert en met het hoogste aantal punten in de rangschikking eindigt. Hoewel, in sommige seizoenen zorgt de loting ervoor dat bepaalde wedstrijden als een echte finale op het scherpst van de snee worden gespeeld. Dat was het geval in 2013, toen Anderlecht en Zulte-Waregem elkaar ontmoetten op de laatste speeldag van Play-Off 1. Die wedstrijd bleek achteraf misschien wel de meest legendarische match van het seizoen te zijn.

We kunnen het ons nu niet voorstellen, maar in het seizoen van 2012-2013 speelde Zulte-Waregem mee in de hoogste regionen van de eerste voetbalklasse. Onder leiding van spelers als Mbaye Leye, Thorgan Hazard, Franck Berrier, Davy De Fauw en wijlen Junior Malanda speelde Waregem de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Anderlecht. Bij winst konden de West-Vlamingen de titel mee naar huis nemen.

Zulte moest voorbij paars-wit om kampioen te spelen, maar ook Anderlecht stond op een zucht van de titel. Een gelijkspel was voor paars-wit al voldoende om kampioen te spelen. Na een razendspannende wedstrijd met veel ambiance onder de supporters van beide kanten waren het dan toch de Brusselaars die de beker in de lucht mochten steken.

Jens Naessens doet hoop heropleven

Op 19 mei 2013 speelde Anderlecht thuis in het Astridpark. Zulte zakte naar de hoofdstad af met één doel: drie punten pakken en de titel winnen. De bezoekers startten agressief en werkten de ene na de andere aanval af. Hun spel werd echter niet beloond want de verdediging van paars-wit kon stevig weerwerk bieden. Daarbij krijgt vooral Silvio Proto een eervolle vermelding, want zonder hem tussen de palen zou de eindstand van de wedstrijd er helemaal anders uitgezien hebben. Beide ploegen gaan rusten met de brilscore.

Na de rust ging Zulte-Waregem verder op het elan van voor de break. In de 55e minuut was het eindelijk raak, Jens Naessens deed de bezoekerstribune ontploffen nadat hij een perfecte voorzet van Mbaye Leye met een kopbal binnenwipte. Met de 0-1 op zak had Zulte op dat moment voor het eerst in zijn geschiedenis de Belgische titel virtueel in haar bezit.

Vreugde van korte duur

Anderlecht gaf zich niet gewonnen en amper een minuut na de openingstreffer mikte Lucas Biglia een vrije trap via de muur van Zulte-Waregem in het doel van Sammy Bossut. De keeper werd verrast doordat het muurtje van de verdediging de bal deed afwijken en stond machteloos. Nog geen minuut na vreugde, staan beide ploegen terug bij af.

Na de aansluitingstreffer kreeg de thuisploeg hoop maar de vele kansen bleven onbenut. Anderlecht lijkt de bovenhand te nemen maar tien minuten voor affluiten, krijgt Kouyaté een rode kaart. Met elf tegen tien zetten de West-Vlamingen de Brusselaars stevig onder druk in de hoop paars-wit te doen bezwijken. Maar breken, dat deed Anderlecht niet en na het fluitsignaal klonk een vlaag van opluchting door het Astridpark. De 32e titel in de Geschiedenis van Anderlecht was een feit. Zulte-Waregem vond haar niveau van dat seizoen nooit meer terug, in tegenstelling tot Anderlecht dat ook nog kampioen speelde in 2014 en 2015.