De Amerikaanse Charli Collier kwam gisteren als nummer 1 uit de draft en gaat aan de slag bij WNBA-team Dallas Wings. De draft is een jaarlijks evenement van het vrouwelijke Amerikaanse basketbalkampioenschap, waar de teams jonge talenten kunnen oppikken.
Charli Collier, 21 jaar en 1m96, kreeg haar opleiding op de Universiteit van Texas in Austin. De jonge basketbalspeelster maakte haar favorietenrol van in de peilingen waar. Dallas Wings pikte er ook de beloftevolle Finse Awak Kuier uit, tweede uit de draft. Zij maakt deel uit van de zes Europese speelsters die zich gisteren in de gunst van de Amerikaanse teams hebben gespeeld.

De Spaanse Raquel Carrera werd dan weer uitgekozen door Atlanta Dream. De Françaises Iliane Rupert (Las Vegas Ace) en Marthine Fauthoux (New York), een andere Spaanse Aina Ayuso en de Servische Ivana Raca (beiden Los Angeles Sparks) vervolledigen het rijtje Europese speelsters.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen er deze zomer maar weinig Europeanen in actie komen in de WNBA omwille van het drukke schema met het EK van 17 tot 27 juni en de Olympische Spelen van 26 juli tot 8 augustus. Emma Meesseman (Washington Mystics) en Julie Allemand (Indiane Fever) hebben reeds bekendgemaakt dat hun prioriteit bij de Belgian Cats ligt.

Het reguliere seizoen van de WNBA begint op 14 mei en eindigt op 19 september. De play-offs gaan door van 23 september tot uiterlijk 19 oktober. Het seizoen wordt stilgelegd op het moment van de OS, meer bepaald van 15 juli tot 11 augustus. De huidige titelhouder is Seattle Storm. Zij namen in de finale van afgelopen seizoen de maat van Las Vegas Ace.