'The Magnificent Seven' op VTM4: het geheim achter deze westernklassieker

Films | Vanavond zendt VTM4 de gevierde westernklassieker 'The Magnificent Seven' uit, een film van regisseur John Sturges uit 1960. De film met Steve McQueen doorstaat de tand des tijds met glans, en staat anno 2021 nog steeds te boek als grandioos kijkvoer. Proximus Pickx ging na wat het geheim is achter de avonturen van de zeven Amerikaanse revolverhelden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ten eerste ligt een weldoordacht scenario aan de basis van het succes. Het beste bewijs van een uitstekend scenario ligt in het aantal remakes. Zo verscheen in 1980 'Battle Beyond the Stars', een remake van 'The Magnificent Seven' die zich dit keer in de ruimte afspeelde. 'The Magnificent Seven', een gelijknamige tv-serie die liep van 1998 tot 2000, was ook geïnspireerd op de originele film.

In 2016 verscheen een nieuwe remake van de film, van de hand van Atoine Fuqua. En hoewel Fuqua een stevige cast bij elkaar kreeg, met onder andere Denzel Washinghton en Chris Pratt, steekt die qua iconische namen schril af tegenover die van het origineel waarin kleppers als Steve McQueen, Charlos Bronson, Yul Brynner, James Coburn, Eli Wallach, Robert Vaughn en de Duitser Horst Buchholz de dienst uitmaken.

Remake van Japanse klassieker

Maar ere aan wie ere toekomt: Sturgess’ film was zelf een herbewerking van de beroemde Japanse klassieker 'The Seven Samurai' (1954). In deze samoeraifilm van grootmeester Akira Kurosawa – hij liet zich op zijn beurt inspireren door de westerns van John Ford – gaan zes samoerai plus een boerenzoon (Toshiro Mifune) hulpeloze dorpelingen beschermen en opleiden om terug te vechten tegen een plunderende bandietenbende
 
Voor velen is dit nog altijd de beste samoeraifilm ooit gemaakt. Ook de actiescènes blijven nog altijd even spectaculair omwille van de indertijd gedurfde manier waarop Kurosawa bewegende camera’s en telelenzen inzette om de actie en de briljante choreografieën te verfilmen. De inspiratie ook voor Takeshi Kitano’s fraaie zwaardfilm Zatôichi. Goed voor de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië.

De film was zowel in binnen- als buitenland bijzonder invloedrijk. Deze film was de eerste in z'n genre waarbij een groep helden een gemeenschappelijk doel probeert te bereiken. Latere films zoals 'The Guns of Navarone' of 'The Dirty Dozen' werkten dit concept verder uit.

'The Magnificent Seven' is vanavond om 20u40 te zien op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top