De Italiaanse acteur, regisseur en scenarioschrijver Roberto Benigni krijgt tijdens het 78e Filmfestival van Venetië, dat plaatsvindt van 1 tot 11 september, een Gouden Leeuw voor zijn hele carrière. Dat heeft de directie van het festival bekendgemaakt.
"Sinds zijn debuut is Roberto Benigni een referentiefiguur in het panorama van het Italiaanse spektakel, zonder precedenten en zonder equivalenten", zei Alberto Barbera, directeur van het Filmfestival van Venetië, in een persbericht. Hij prees Benigni voor de "uitbundigheid, onstuimigheid en vrijgevigheid waarmee hij zichzelf aan het publiek geeft".

"Mijn hart is vol vreugde en dankbaarheid. Het is een enorme eer om zo'n belangrijke beloning voor mijn werk te ontvangen van het filmfestival van Venetië", reageerde Roberto Benigni, geciteerd in het persbericht.

Benigni maakte in 1997 faam met "La vita è bella", over een man die zijn zoontje probeert te beschermen tijdens zijn gevangenschap in een naziconcentratiekamp door te doen alsof het een spel is. Hij regisseerde de film en speelde de hoofdrol. Hij won er drie Oscars mee, waaronder die voor Beste Acteur.