Van Red Bull tot Philips: deze clubs hebben een sponsor in hun naam staan

Voetbal | Weet jij waar de naam van je favoriete team vandaan komt? Dit is een vraag die we onszelf niet altijd stellen. Maar clubnamen verbergen soms verrassende verklaringen en anekdotes die veel zeggen over hun oorsprong. Daarin geïnteresseerd zijn, betekent geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het team, maar ook in voetbal in het algemeen. In deze nieuwe rubriek kijkt Proximus Pickx naar de oorsprong van clubnamen. Onze vierde aflevering is gewijd aan sponsors die prijken in de volledige naam van een voetbalploeg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Heel wat voetbalclubs durfden in hun geschiedenis wel eens van naam te veranderen. Faillissementen of fusies speelden bijvoorbeeld in ons land een grote rol tot het bekomen van een andere naam. Denken we maar aan Lierse, dat in 2018 failliet werd verklaard. Sinds de club werd overgenomen door KFC Oosterzonen Oosterwijk acteert het vroegere Lierse nu onder de naam Lierse Kempenzonen. Ook Beerschot en Moeskroen veranderen reeds enkele keren van naam door faillissementen. Racing Genk ontstond dan weer door een fusie tussen KFC Winterslag en Thor Waterschei. Manchester City kwam na een reorganisatie vanwege financiële problemen aan zijn huidige naam. Voordien heette de ploeg Weston Gorton Saint Marks en Ardwick FC.

Ook de werksituatie in een bepaalde stad of regio speelde in de geschiedenis van het voetbal een vitale rol. Denken we maar aan Manchester United. Voor de club tot deze naam werd omgedoopt in 1902, heette de ploeg Newtown Heath Lancashire en Yorkshire Railway, omdat de ploeg toen bestond uit werknemers van de Lancashire-Yorkshire spoorlijn. Arsenal FC kwam tot leven als Dial Square, nadien veranderde de naam naar Woolwich Arsenal en Royal Arsenal, vernoemd naar het militaire terrein waar de koninklijke wapenfabriek lagen. De medewerkers toen richtten de club op.

Tegenwoordig kan het werkleven zodanig vervlochten zijn met een voetbalclub, dat een club haar stadion vernoemt naar een sponsor. Denken we maar aan de Ghelamco Arena van KAA Gent of het King Power Stadion van Leicester City. Sommige clubs gaan nog verder en verwerken de naam van hun hoofdsponsor in hun clubnaam.

Langste samenwerking

Zo heeft energiedrankproducent Red Bull een imperium uitgebouwd in het mondiale voetbal. Met New York Red Bulls, Red Bull Brasil en Red Bull Salzburg heeft de groep enkele teams in zijn bezit. In de Duitse Bundesliga heb je ook nog RB Leipzig. Het team maakt ook deel uit van het Red Bull-concern, ook al heet de club officieel RasenBallsport Leipzig. RB Leipzig ontstond zelfs dankzij Red Bull. Pas in 2009 werd de club opgericht. Intussen vertoeven de Oost-Duitsers in de hoogste afdeling van Duitsland.

Nog in de Duitse Bundesliga heb je met Bayer Leverkusen nog een mooi voorbeeld. Al in 1904 zag de club het levenslicht dankzij arbeiders van de Bayer-fabriek. De club werd in 1999 onafhankelijk, maar blijft tot op vandaag wel de naam dragen van de farmagigant.

Bij onze noorderburen behoort PSV Eindhoven tot de traditionele top drie van het Nederlands betaald voetbal. De club is enorm verankerd met het elektronicabedrijf Philips. In 1913 werd de club zelfs opgericht onder de naam Philips Sports Vereniging (PSV) als sportploeg van Philips-medewerkers. Met zelfs het Philips Stadion blijft de naam van het bedrijf nog steeds van groot belang voor de Eindhovense club. Het bedrijf tekende eind vorig jaar nog een nieuwe verbintenis tot 2031 met PSV Eindhoven. Met nu al 107 jaar op de teller is er sprake van de langste samenwerking ter wereld tussen een bedrijf en een voetbalclub.

Het paars-witte drama van BATE

Iets verder van huis komen we in Wit-Rusland BATE Borisov tegen. De club tekende in 2008 voor een Belgisch voetbaldrama. Toen RSC Anderlecht werd geloot tegen BATE in een kwalificatieronde voor de Champions League, lag er niemand wakker van de Wit-Russen. Anderlecht zou echter over twee matchen niet verder geraken dan een 1-2-verlies en 2-2-gelijkspel. De BATE in de clubnaam is een afkorting voor Borisov Automobile and Tractor Electronics. Pas vijf jaar nadat Wit-Rusland onafhankelijk werd, zou de huidige naam gegeven worden aan de voetbalclub.

Nog verder, in China meer bepaald, is de laatste tijd veel te doen rond Jiangsu FC. Tot vorig voetbalseizoen heette de club Jiangsu Suning FC, vernoemd naar het concern dat ook een groot aandeel heeft in het Italiaanse Inter. De club kroonde zich vorig jaar voor het eerst tot kampioen van China. Het groot jolijt in november zou echter in februari plaats maken voor tristesse. Suning trok zich namelijk enkele maanden geleden terug, waardoor het team nu in financiële problemen zit. Zo sterk zelfs dat Jiangsu FC dit seizoen zichzelf niet mag verdedigen als landskampioen in de Chinese Super League. De club kreeg namelijk geen licentie van de Chinese voetbalbond.

We zouden nog langer kunnen doorgaan met het opsommen van clubs die een sponsor in hun naam dragen. Denken we maar aan het Mexicaanse Cruz Azul, het Zuid-Koreaanse Ulsan Huyndai FC of het Franse Thonon Évian Grand Genève FC. Ook het Oostenrijkse WSG Swarovski Tirol verdient een eervolle vermelding!

Wil je de oorsprong van veel andere clubs ontdekken? Lees dan ons vorig verhaal over clubs die hun regio respecteren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top