Behalve Moeskroen en Oostende hebben alle 1A- en 1B-clubs gisteren hun licentie voor het profvoetbal in België in ontvangst mogen nemen. Dat heeft de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) bevestigd. Van de amateurclubs zijn ook Virton en Wezet erin geslaagd een 1B-licentie te bemachtigen.
KV Oostende diende een onvolledig licentiedossier in, waardoor de continuïteit van de club niet aangetoond kon worden. Aan de kust gaat het niet zozeer om een gebrek aan financiële slagkracht, maar eerder om een transparantiekwestie. Bij Moeskroen liggen financiële perikelen aan de oorzaak voor de weigering van de licentie. Beide clubs hebben nu drie dagen de tijd om beroep aan te tekenen bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS), dat voor 10 mei een uitspraak moet doen. Die procedure geeft KVO en Moeskroen tevens de kans nieuwe stukken aan hun dossier toe te voegen. De Henegouwers lieten alvast weten naar het BAS te stappen, Oostende zal dat ongetwijfeld ook doen. Moeskroen en Oostende grepen ook naast een licentie voor eerste nationale en dreigen dus teruggezet te worden naar de tweede amateurklasse.

De zestien andere teams uit 1A kregen wel goed nieuws. Zij ontvingen niet alleen de licentie voor Belgisch profvoetbal, maar ook die voor Europees voetbal volgend seizoen. Ook in 1B waren er geen problemen. Alle zeven clubs kregen de licentie voor 1A en 1B. Kampioen Union en KVC Westerlo staken ook de UEFA-licentie op zak, al is dat voor deze teams vooral een administratieve opsteker. Europees voetbal is voor geen van beide mogelijk in het seizoen 2021-2022. Club NXT verdwijnt volgend seizoen sowieso uit 1B, maar met Virton staat er wel een achtste ploeg klaar. De club uit de Gaume kreeg een jaar geleden ook van het BAS geen licentie, maar slaagt nu dus wel in eerste zit en mag zich behoudens juridische vonnissen opmaken voor een terugkeer naar 1B. Voor de
volledigheid: ook URSL Wezet uit eerste nationale vroeg en kreeg de 1B-licentie.

In eerste nationale greep enkel Patro Eisden Maasmechelen naast het belangrijke kleinood, waardoor de Limburgers teruggezet dreigen te worden naar tweede nationale. De andere teams zijn er volgend seizoen opnieuw bij. In eerste nationale werd het seizoen door de verplichte competitiestop blanco verklaard. Er is dus noch een promovendus noch een degradant. Patro stapt naar het BAS om zijn plek in eerste nationale veilig te stellen.