Royal Excel Moeskroen maakt zondag de verplaatsing naar Club Brugge voor de laatste speeldag in de klassieke fase van de Jupiler Pro League. Les Hurlus kijken een degradatie naar eerste klasse B in de ogen, dus het wordt een belangrijke match voor hen.
De 34ste speeldag van de Jupiler Pro League bepaalt niet alleen wie naar de Champions’ play-offs mag, maar ook wie een trapje lager zal zakken. Twee ploegen riskeren degradatie: Moeskroen en Waasland-Beveren. Moeskroen heeft het lot nog in eigen handen, Waasland-Beveren niet.
 
De Waaslanders staan drie punten achter in het klassement. Ze moeten dus winnen tegen OHL én hopen dat Moeskroen verliest. Alleen dan mag Waasland-Beveren naar de barrages en zakt Moeskroen naar 1B, op basis van het aantal overwinningen. Voor de mannen van Jorge Simao is dat het enige scenario waarmee het nog fout kan lopen. Maar wetende dat ze de vervelende neiging hebben om hun kansen te verspelen in de slotfase, mogen we hopen dat ze die tendens niet doortrekken naar het hele seizoen.
 
7 verkwanselde punten
 
Moeskroen is de kampioen van het puntenverlies in de laatste minuten. Nemen we als voorbeeld hun belangrijke match tegen Waasland-Beveren in januari. Moeskroen scoorde in de 89ste minuut het eerste doelpunt en dacht daarmee de overwinning veilig te stellen. Maar met nog enkele seconden op de klok scoorde Frey de gelijkmaker. Een week later herhaalde het scenario zich nog eens in de match tegen Anderlecht, waarin een Nmecha in de laatste seconden met een penalty de gelijkmaker binnentikte.
 
In februari stond Moeskroen tegen Beeschot 0-2 voor tot aan de 85ste minuut, toen de Antwerpenaren de aansluitingstreffer maakten. Les Hurlus hielden goed stand onder de druk van de thuisploeg, maar in de laatste minuut maakte Radic toch nog gelijk – terwijl er eigenlijk een fout moest gefloten worden ten voordele van Moeskroen. In maart ten slotte profiteerde Gueye van een fout van Koffy om in de laatste minuut van de toegevoegde tijd de wist binnen te halen voor Oostende. In totaal verloren ze dus 7 cruciale punten. Daarmee hadden ze zich kunnen mengen in de Europe play-offs in plaats van te zitten vechten voor het behoud in eerste klasse.
 
Weinig comfort
 
Van de twee ploegen die kans maken om de barrageduels tegen FC Seraing te moeten uitvechten, zit Waasland misschien wel in de betere positie. Hun focus is eenvoudig: zij moeten winnen. Er valt niet te twijfelen, het is drie punten scoren of verzuipen. De situatie van Moeskroen daarentegen zorgt ongetwijfeld voor kopzorgen bij de rangen van Jorge Simao. Zij maken namelijk de verplaatsing naar de onbetwiste leider in het kampioenschap, die zeker de nederlaag tegen Anderlecht zal willen uitwissen.
 
Het dilemma van Moeskroen is moeilijker. Moeten ze gaan voor winst tegen Brugge? Of moeten ze proberen om de punten te delen, met het risico dat ze verliezen? Aan Jorge Simao met de juiste woorden zijn ploeg op te peppen. Die ploeg toonde overigens al een Januskop tegenover Antwerp afgelopen dinsdag. Ze waren eens apathisch, dan weer strijdlustig, maar dat laatste alleen wanneer de Antwerpenaren al 0-2 voorsprong hadden.
 
Volg het duel tussen Club Brugge en Royal Excel Moeskroen zondag om 17u55 op Proximus Sports 1. Ter gelegenheid van de laatste speeldag geeft Proximus alle klanten toegang tot de kanalen van Eleven Pro League en Proximus Sports op de platformen van Pickx (tv, app en web), zodat je niets hoeft te missen van de 34ste speeldag.

 
Dankzij de tv-optie All Sports kan je naar eigen goeddunken profiteren van de kanalen van Eleven Pro League en Proximus Sports. Nog geen abonnee? Ontvang één maand gratis, om de aankomende play-offs maximaal te beleven.