Anya Taylor-Joy wordt 25: wat je nog niet wist over de 'The Queen’s Gambit'-actrice

Films | Anya Taylor-Joy werd ontdekt tijdens ‘The Queen’s Gambit’, de meest bekeken serie van 2020, en staat nu aan de top van Hollywood. Ter gelegenheid van haar 25ste verjaardag ging Proximus Pickx op zoek naar enkele dingen die je vast nog niet wist over de actrice.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Geschrapt uit haar eerste film

Anya Taylor-Joy maakt haar acteerdebuut in 2014, in een komedie genaamd 'Vampire Academy'. Dat was alleszins toch de bedoeling, want tot haar grote verrassing werd haar optreden uit de final cut van de film geknipt. Misschien maar best, want de prent was geen groot succes. Daarna nam Taylor-Joy deel aan de casting van 'Maleficent' met Angelina Jolie, maar ze werd niet weerhouden. De actrice liet zich echter niet ontmoedigen en veerde snel weer op. Het was in 'The Witch', een horrorfilm uit 2015, dat ze eindelijk haar talent aan de wereld kon laten zien. Daarna ontdekte het publiek Anya pas echt in 'The Queen’s Gambit', een succesvolle Netflix-serie.

Drie nationaliteiten

Taylor-Joy is wat je zou kunnen noemen een echte globetrotter. Ze is geboren in Miami op deze dag in 1996, maar verhuisde bijna meteen naar Argentinië. Iets later trok ze dan weer naar Londen. De actrice was nog maar een kind toen ze naar de Engelse hoofdstad verhuisde. Ze zegt dat ze weigerde Engels te spreken, in de hoop terug te keren naar Buenos Aires. Uiteindelijk verdiepte ze zich toch in de Engelse taal toen ze verliefd werd op de boeken van de Harry Potter-saga. Vandaag heeft Taylor-Joy de paspoorten van alledrie de plekken waar ze gewoond heeft.

Modellencarrière

Anya heeft altijd geweten dat ze actrice zou worden, maar maakte voor het eerst kennis met de wereld van de sterren als model. Ze was nog niet eens meerderjarig toen ze al gespot werd door een modellenscout die haar de hond zag uitlaten. De anekdote klinkt akeliger dan de realiteit was: een auto volgde haar heel langzaam en de jonge vrouw dacht dat het om een ontvoering ging. Maar in het voertuig zat niemand minder dan Sarah Douglas, die Kate Moss en Cara Delevingne ontdekte.

Schaken? Nog nooit

In de Netflix-serie 'The Queen's Gambit' blinkt Anya’s personage uit in de schaakkunst, maar op de set werd ze bijgestaan door twee schaakexperts. Ze moest namelijk toegeven dat ze voor het aannemen van de rol nog nooit geschaakt had. In een interview aan Entertainment Weekly legt de actrice uit dat zij de wedstrijden zag als "een choreografie" en dat het voor haar belangrijk was om de theorie te begrijpen. En het resultaat op het scherm is gewoonweg verbluffend!

Ontdek ‘The Queen's Gambit’ op Netflix. Meer info over de tv-optie All Stars (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top