Hoe Tarantino in naam van entertainment de geschiedenis op zijn kop zet in ‘Inglourious Basterds’

Films | In 'Inglourious Basterds' neemt Tarantino grote vrijheden met de geschiedenis om zijn visie op de Hollywood-cinema te laten zegevieren.

Door Proximus

Deel dit nieuws

In augustus 2009 keerde Quentin Tarantino terug in de schijnwerpers met 'Inglourious Basterds'. Deze "historische" film - voor veel fans zeker een van zijn beste producties - focust op een dubbel wraakverhaal dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De 'Basterds', een groep gewetenloze Joodse Amerikaanse soldaten met een wreed gevoel voor humor onder leiding van luitenant Aldo "de Apache" Raine (Brad Pitt), worden naar Frankrijk gestuurd. Daar moeten ze het de nazi's moeilijk maken, wat ze maar al te graag doen. Ondertussen is ook bioscoopeigenares Shosanna Dreyfus (Melanie Laurent) van plan wraak te nemen op de Duitse kolonel Hans Landa (Christoph Waltz), die jaren geleden haar hele familie vermoordde. Als er een filmpremière wordt aangekondigd in de bioscopen, beproeven de "Basterds" en Shosanna Dreyfus hun geluk...

Geschiedenis in dienst van fictie

Hoewel het plot zich duidelijk afspeelt tegen de achtergrond van een bekende historische periode, neemt Tarantino het niet zo nauw met de geschiedenis om zijn scenario met wat meer pit te kruiden. Net zoals hij dat later in 'Django Unchained' zal doen, herinterpreteert hij de geschiedenis om ze in overeenstemming te brengen met het leven van zijn personages. Hij gaat daarin zelfs zo ver dat hij expliciet en bewust absurde verhaallijnen vol anachronismen en historische ongeloofwaardigheden schept louter voor ons amusement. Of hoe Tarantino zich amuseert met het heruitvinden van de geschiedenis door het gezicht van de Tweede Wereldoorlog te veranderen.
 
In de wereld zoals Tarantino hem verbeeldt kan cinema de wereld redden. In de film worden namelijk al de SS-leiders levend verbrand terwijl ze een filmvoorstelling bijwonen. Op die manier wil hij er ons aan herinneren dat Hollywood vooral gekenmerkt wordt door fictie. Tarantino gaat zelfs nog verder en stelt dat in film voor hem alles kan: dus niet alleen verhalen vertellen, maar ook wraak nemen op de geschiedenis. Het is gouden recept dat hij niet alleen toepaste in 'Inglourious Basterds', maar later ook in 'Django Unchained' en 'Once Upon a Time in Hollywood'!  

Ontdek ‘Ingloutious Basterds’ op Netflix. Meer info over het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug. 'Inglourious Basterds'  is ook vrijdag 16 april om 20u35 te zien op Play4.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top