Hoe 'Groundhog Day' pas tien jaar na datum de hoogste erkenning kreeg

Op Groundhog Day voorspelt een marmot het einde van de winter, of toch: dat is wat de Amerikaanse en Canadese folklore voorschrijft. Wat als je als cynische reporter een nieuwsstukje moet maken over die feestdag, maar de dag talloze keren opnieuw beleeft? Dat is alvast het uitgangspunt van de film ‘Groundhog Day’ uit 1993, een prent die volgens velen een van de beste komedies aller tijden is.

In de jaren 80 waren Harold Ramis en Bill Murray sterren van de komische cinema met de films ‘Ghostbusters’ en het vervolg. Ramis had als regisseur ook al samengewerkt met Bill Murray, dus toen hij begin de jaren 90 de film ‘Groundhog Day’ schreef en regisseerde, klopte hij opnieuw aan bij zijn maatje. Het zou de laatste keer zijn dat Ramis en Murray samenwerkten, aangezien ze achter de schermen constant in conflict lagen, maar dat is niet te zien aan de kwaliteit van de film.
 
Toen ‘Groundhog Day’ in de zalen kwam, werd die positief onthaald, maar nog niet bedolven onder lof. Critici vergeleken de film nog te veel met ‘Ghostbusters’ en vonden de moraal net iets te “Hollywood”. De film was een relatief succes, maar werd geen klassieker. Het is te zeggen, totdat die rond de eeuwwisseling herontdekt werd door filmkijkers. Een groep scenarioschrijvers riep ‘Groundhog Day’ in 2001 uit tot “de meest ondergewaardeerde film aller tijden” en Bill Murray werd tien jaar na de release uitgeroepen tot een van de beste tragikomische karakterkoppen aller tijden. Dat had hij deels te danken aan de film ‘Lost in Translation’ die net uit was, maar ook aan het nu pas naar waarde geschatte ‘Groundhog Day’.
 
In combinatie met de cynische en kurkdroge performance van Murray, die naarmate de film vordert ook de evolutie van zijn personage geloofwaardig neerzet, wordt het originele scenario de hemel in geprezen. In ‘Groundhog Day’ beleeft weerman Phil Connors, die samen met de enthousiaste producer Rita (Andie MacDowell) een reportage moet maken over de gelijknamige feestdag, telkens opnieuw dezelfde dag. Wat hij ook doet, telkens opnieuw wordt hij in hetzelfde bed wakker op 2 februari met het lied ‘I Got You Babe’ op de radiowekker. Het scenario stelt belangrijke levensvragen (Hoe moet ik mijn leven leiden? Heeft het leven wel zin?), maar laat ook een pak ruimte voor lichte comedy. De depressie van Phil wordt afgewisseld met heldendaden en een ontluikende liefde voor Rita.

Velen zijn fan, maar niet iedereen

Tot op heden blijft ‘Groundhog Day’ een komische cultklassieker. De invloedrijke recensent Roger Ebert stelde zijn recensie uit 1993 bij in 2005 en krikte de score op van drie naar het maximum van vier sterren. Collider, The Guardian, The American Film Institute, The Writer’s Guild of America, Empire, Rotten Tomatoes, The Daily Telegraph en noem maar op, allemaal noemden ze ‘Groundhog Day’ in de afgelopen twintig jaar een van de beste komische films aller tijden.
 
En toch is de film niet zonder criticasters. Zo zijn er enkelen die vinden dat de scènes waarin Bill Murray probeert om Andie MacDowell in bed te krijgen niet echt passen in het licht van de moderne #MeToo-beweging. Volgens hen wordt de vrouw te veel als een trofee bekeken. Maar vergeet niet dat de film uiteindelijk suggereert dat Phil alleen uit zijn tijdslus kan ontsnappen als hij oprechte interesse toont in zijn collega en zijn cynische zelf achter zich laat om een betere mens te worden. Zijn achterbakse versiertrucjes leveren niets op.
 
Een van de grootste criticasters van de film is, lichtjes verrassend, Bill Murray zelf! De film werd een mijlpaal in de mans carrière en intussen omarmde hij de prent, maar toen de film gemaakt werd, had hij er eigenlijk maar een lage dunk van. Hij wilde dat de film meer inspeelde op de filosofische levensvragen en hij was niet gek op het einde. Zijn vriendschap met Ramis liep in die periode helemaal op de klippen. Het feit dat zijn huwelijk uiteenviel tijdens het filmen zal er ook voor iets tussen gezeten hebben, maar hij haatte de film een lange tijd. Niemand kan nu nog ontkennen dat ‘Groundhog Day’ heel wat deuren openden voor de acteur, ook hijzelf niet.
 
Bekijk ‘Groundhog Day’ op vrijdag 16 april om 23u20 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top