In de terugwedstrijd van de kwartfinales in de Champions League wist PSG stand te houden tegen titelverdediger Bayern München. Dankzij de 2-3 in München een week eerder, was de 0-1 in het eigen Parc des Princes voldoende om door te stoten. Wat opviel ondanks de nederlaag: sterspeler Neymar Jr voetbalde gretiger dan ooit.

Het moet voor de Parijzenaars bij momenten als een déjà-vu gevoeld hebben, gisteren op het veld tegen Bayern München. Met een ideale uitgangspositie een terugwedstrijd aanvatten en uiteindelijk toch nog met de rug tegen de muur geplaatst worden, net als enkele weken eerder tegen FC Barcelona. Maar net als in de achtste finales liep het verhaal goed af.

De Duitsers namen meteen het heft in handen in het lege Parc des Princes, met een sterk eerste half uur, maar echt gevaarlijk werd de CL-winnaar van vorig jaar niet. Dan toonden de Parijzenaars zich dreigender. Vooral langs Neymar Jr, die tweemaal het doelhout raakte. Vijf minuten voor rust vond Bayern plots een gaatje: het was ironisch genoeg Maxim Choupo-Moteng, ex-PSG, die de score opende. De wedstrijd kreeg daarmee een extra dimensie, één doelpuntje volstond nu voor de Duitsers om door te stoten.

Coman en Sané kwamen daar dichtbij, maar PSG-keeper Keylor Navas presteerde vlekkeloos. Ook aan de overkant onderscheidde diens collega Manuel Neuer zich met enkele gevatte tussenkomsten, waardoor het bij die 0-1 bleef. Dankzij de 2-3 voorgift uit de heenwedstrijd voor PSG voldoende om door te stoten naar de halve finales. Op koers voor de belangrijkste doelstelling van het seizoen: CL-winst.

Neymar erg aanwezig

Met twee assists in de Allianz Arena een week eerder bleek de inbreng van Neymar Jr cruciaal in deze triomf voor Paris Saint-Germain. Ook dinsdag in Parijs toonde de Braziliaanse vedette zich: met zijn dribbels en versnellingen teisterde hij meermaals de Duitse verdediging. Alleen in de afwerking ontbraken efficiëntie en geluk. Die missers hadden zuur kunnen opbreken en zo zijn prima wedstrijd teniet doen, maar van die dreigende lawine aan kritiek bleef de duurbetaalde aanvaller gelukkig gespaard.

Duidelijk was immers hoe gemotiveerd ‘Ney’ zich toonde in deze heruitgave van de CL-finale van afgelopen zomer. De druk is altijd zeer groot op PSG, dat de competitie in eigen land al jaren domineert en nu al enkele seizoenen resoluut mikt op de eindzege op het grootste toneel: de Champions League. Met eerst de uitschakeling van Barça en nu Bayern werpen de Parijzenaars zich meer dan ooit op als favoriet voor deze editie 2020/2021.  In de volgende ronde wacht Manchester City of Borussia Dortmund.

Blijven of vertrekken?

Na het laatste fluitsignaal tegen Bayern gisteren zagen we een uitbundige en breed lachende Neymar Jr. Een signaal dat hij weer tevreden is in Parijs en zijn toekomst wel degelijk bij de Fransen ziet? Zijn contract daar loopt af medio 2022, maar er werd al meermaals gespeculeerd over een eerder vertrek. Voor de camera’s van TNT Sport kwam de Braziliaan daar even op terug: “Mijn contractverlenging hier bij PSG is geen thema meer. Uiteraard voel ik me hier op mijn gemak en beschouw ik PSG als mijn thuis. Ik ben hier gelukkiger dan ooit.” Klare taal.

Een scenario waarbij hij terugkeert naar FC Barcelona om er opnieuw aan de zijde van zijn maatje Lionel Messi te spelen, lijkt zo weer even ver weg. Of misschien wordt het herschreven? Messi’s contract bij Barça loopt eind dit seizoen af en hij tekende nog steeds geen nieuw contract bij de club van zijn hart. Misschien spelen ze volgend seizoen wel samen op Parijse grond…

Maar dat is speculatie voor later. Alle focus ligt nu eerst op de Champions League. Als PSG daarin eindelijk zijn droom wil realiseren, heeft het een Neymar op topniveau nodig. Eentje zoals tegen Bayern… met dan nog net dat tikkeltje meer efficiëntie voor doel.

Volg alle wedstrijden van de UEFA Champions League via de kanalen van Proximus Sports beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx. Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!