Joaquim Andrade, de man die Zoetemelk uit de geschiedenisboeken reed

Sport |
Op zondag 16 augustus 2009, na een tijdrit over 32 km als slotrit van zijn 21e Ronde van zijn land op een rij, ging de Portugees Joaquim Andrade de geschiedenis in. We blikken even terug…
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Op dat moment had Joop Zoetemelk 16 maal de Ronde van Frankrijk uitgereden. Wladimiro Panizza reed 16 keer de Giro uit, op 18 deelnames. Federico Echave beëindigde 14 keer de Vuelta, waar hij 15 keer aan de start verscheen. 
 
Sylvain Chavanel stond 18 keer aan de start van de Tour, maar hij moest twee keer de Tourcaravaan voortijdig verlaten: in 2012 gaf hij op in de 15e etappe en in 2007 trok zijn ploeg Cofidis zich collectief terug uit de wedstrijd.
 
Sinds 2009 is de absolute recordhouder in zijn soort een renner die zijn carrière eindigde bij de bescheiden Portugese ploeg Fercade. Joaquim Andrade nam die zomer voor de 21e keer deel aan de Ronde van Portugal en net als de vorige keren haalde hij het einde ervan. 
 
In zijn laatste seizoen in het profpeloton wou de Portugese renner een plaatsje bemachtigen in het Guinness Book of Records... Aan de Portugese website Infordesporto verklaarde hij voor de start dat daarvoor al initiatieven werden genomen.
 
Joaquim Adrego Andrade, geboren op 16 augustus 1969 in Sangalhos, tussen Coimbra en Aveiro, behaalde in zijn carrière meer dan 30 overwinningen, waaronder een nationale titel op de weg in 2005 (en twee nationale titels in het tijdrijden) en de Tour du Poitou-Charentes in 1997.
 
Hij won de Ronde van Alentejo in 2002 en de Ronde van de Algarve in 1991 (dus 18 jaar voor hij zijn record vestigde) en haalde ook twee keer het einde van de Vuelta (1992 en 1996). Hij wordt beschouwd als een van de beste Portugese renners van zijn tijd.
 
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want zijn vader was samen met Fernando Mendes een van de belangrijkste Portugese rivalen van de grote Joaquim Agostinho. Hij nam deel aan de Ronde van Frankrijk in 1972 (opgave) en 1973 (64e), won de Ronde van Portugal in 1969 (het jaar waarin Joaquim Junior geborden werd) en een rit in de Midi Libre in 1972. 
 
(DC/ Picture: memoriaporto.blogspot.com)

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top