De tijdelijke pauze in de toediening van het coronavaccin van Johnson & Johnson in de Verenigde Staten is een "kwestie van dagen" en gebeurt uit "extreme voorzichtigheid". Dat hebben de Amerikaanse gezondheidsdiensten FDA en CDC dinsdag meegedeeld in een gezamenlijke persconferentie.
Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA en de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC kondigden dinsdag een advies af dat opriep tot een onmiddellijke opschorting van de toediening van het vaccin van Johnson & Johnson, nadat zes gevallen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) aan het licht waren gekomen bij vrouwen tussen de 18 en 48 jaar. Een van hen is overleden en een andere ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis, zei Peter Marks van toezichthouder FDA.

Volgens Marks zou een mogelijke hypothese kunnen zijn dat het om een agressieve reactie van het eigen immuunsysteem gaat, waarna de bloedplaatjes worden geactiveerd en bloedproppen ontstaan. Iets wat een team van Noorse onderzoekers ook al aanhaalde in verband met de bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin.

Woensdag buigt het Advisory Committee on Immunization Practices van het CDC zich in detail over de gemelde gevallen. Bedoeling is sowieso om in de komende dagen met een update te komen, klonk het op de persconferentie. Daarom zal de tijdelijke pauze volgens de instanties ook een verwaarloosbare impact hebben op de vaccinatiecampagne.

Eenzelfde boodschap verspreidde Jeff Zients, de coronacoördinator van de Amerikaanse regering. De leveringen van Pfizer/BioNTech en Moderna volstaan om alle Amerikanen in te enten, klinkt het. Ook zonder het vaccin van Johnson & Johnson kunnen dagelijks zowat drie miljoen Amerikanen een prikje krijgen.

Marks trok ook een parallel met het AstraZeneca-vaccin, dat de VS niet gebruiken. Ook daar zorgden vergelijkbare gevallen van bloedklonters en een laag aantal bloedplaatjes voor een tijdelijke pauze in veel Europese landen. Uiteindelijk besliste het EMA dat het om een uiterst zeldzame bijwerking ging, waarna verschillende landen, waaronder België, een leeftijdslimiet afkondigden.

Beide vaccins zijn zogenaamde vectorvaccins, die gebruikmaken van een vergelijkbare techniek. Het Johnson & Johnson-vaccin is gebaseerd op een menselijk adenovirus, terwijl dat van AstraZeneca zich beroept op een adenovirus dat bij chimpansees voorkomt.