Amper twee weken na de finale van de Copa del Rey van het seizoen 2019-2020 vindt nu zaterdag om 21u30 de eindstrijd voor de Spaanse beker van dit seizoen plaats. Athletic Bilbao en FC Barcelona kijken elkaar in de ogen. Beide teams hebben nog een rekening te vereffenen op hun eigen manier.
Begin dit kalenderjaar werd de Spaanse Supercopa uitgevochten. Met Bilbao en Barcelona stonden de twee teams die nu in de bekerfinale staan tegenover elkaar. Het werd voor Bilbao een driedaagse om van te smullen. De Basken verschalkten in de halve finales eerst Real Madrid, om in de finale met 2-3 te winnen van Barcelona.

Voor Barcelona werd de finale één grote teleurstelling. Niet enkel verloor het de eindstrijd en liep Barça zo een prijs mis, ook de Argentijnse ster Lionel Messi kwam niet ongeschonden uit de strijd. Na een signaal van de VAR werd Messi namelijk met rood van het veld gestuurd na een slag aan een Bilbao-speler. Voor het eerst in de geschiedenis werd Messi in het shirt van Barcelona met rood van het veld gestuurd.

Het verlies was ook een van de weinige uitschuivers van Barcelona dit kalenderjaar. Waar lange tijd werd gesuggereerd dat Barcelona een overgangsjaar zou kennen, doen de Catalanen opnieuw volop mee voor de titel. Die race naar de titel kreeg echter recent nog een ferme knauw, door de Clasico te verliezen tegen Real Madrid. De beker moét gewonnen worden door Barça om het seizoen enigszins nog te redden.

Herexamen voor Bilbao

Maar de Blaugrana mag zich aan een gewiekst Bilbao verwachten, dat zelf nog een rekening heeft openstaan. Begin deze maand sleepte namelijk Real Sociedad, ten koste van regiorivaal Bilbao, de Copa del Rey van vorig seizoen in de wacht. Dat de finale zo lang op zich liet wachten, kwam door de coronacrisis. Vanwege de pandemie werd de eindstrijd lange tijd uitgesteld.

De finale, die doorging in het stadion van Sevilla, was overigens geen hoogvlieger. Het was geen wedstrijd die vol zat met goed voetbal. Uiteindelijk besliste Mikel Oyarzabal het duel na ruim een uur spelen de partij. Uit een strafschop maakte hij de enige treffer van de wedstrijd. De aanvoerder van Real Sociedad mocht aanleggen vanaf 11 meter na een overtreding van Inigo Martinez.

Ga er dus maar vanuit dat Bilbao onder coach Marcelino deze keer beter wil doen in het Ramon Sanchez Pizjuan-stadion van Sevilla, waar de finale opnieuw plaatsvindt. Sinds februari verloren de Basken niks meer in de eigen competitie. Van de voorbije negen matchen werd er echter maar twee keer gewonnen. De zeven andere duels eindigden op een puntendeling. Het laatste verlies dateert van 31 januari tegen, jawel, FC Barcelona.