Het meest leerrijke uit 'De Wonderjaren' tot nu toe

Films | In ‘De Wonderjaren’ op Eén proberen Siska Schoeters en Dieter Coppens aan de hand van experimenten, reportages en gesprekken met experten antwoorden te vinden op vragen van ouders. Er is namelijk geen handboek voor opvoeding en er doet een pak tegenstrijdige informatie de ronde. Dit zijn enkele dingen die wij al leerden dankzij het programma.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De eerste aflevering bevatte meteen een van de meest spraakmakende experimenten van het programma tot nu toe. In een nieuw samengesteld gezin kregen de zes kinderen de toestemming om van vrijdagavond tot zondagavond zo lang als ze wilden hun schermen te gebruiken. Hobby’s moesten ze nog wel doen, maar slapen was geen verplichting. En wie dacht dat ze vanzelf die gsm aan de kant zouden leggen, die heeft het mis. De kinderen (van 8 tot 15 jaar oud) verbeten hoofdpijn en vermoeidheid om toch maar iets langer te Youtuben, gamen en Tiktokken. In 48 uur tijd zaten ze tot wel 34 uur lang op een scherm te staren. Conclusie: omarm wat je kinderen doen online, maar stel toch paal en perk als ze er te lang mee bezig zijn, want dat is uiteraard niet gezond.


 
In het laatste deel van de eerste aflevering ging Siska Schoeters langs bij een Nederlandse vrouw die zegt dat elke baby ter wereld met dezelfde vijf geluidjes probeert om ons dingen duidelijk te maken. Wie zoals wij kritisch luisterde, was waarschijnlijk aan het wachten tot de experte het hele gebeuren flauwekul zou noemen. “Was het maar zo simpel”, begon ze. Wat blijkt: er zit wel een grond van waarheid in, maar zo makkelijk is het niet. De geluidjes zijn nog te weinig onderzocht en bovendien bestaat er een risico dat ouders alleen naar die geluidjes zouden luisteren en geen rekening meer zouden houden met andere signalen. Maar dus: alle baby’s jonger dan 3 maanden gebruiken wel degelijk specifieke geluidjes voor bepaalde pijntjes of honger, maar een exacte wetenschap is het zeker niet.

Nog een bijzonder experiment vonden we in de tweede aflevering. “Zien kinderen huidskleur?”, was de vraag. Dat is ook wat twee psychologen in de jaren 40 met een experiment wilden achterhalen. Kinderen kregen twee poppen te zien en moesten daar bepaalde vragen over beantwoorden. De resultaten waren choquerend, want jonge kinderen bleken al van jongs af aan een blanke pop als “minder stout” te zien dan een zwarte pop. ‘De Wonderjaren’ vroeg zich af of de tijden veranderd zijn en deed het experiment nog eens opnieuw. En wat blijkt? Met een moderne klas krijg je nog steeds hetzelfde resultaat als toen. De conclusie: we hebben meer gekleurde rolmodellen voor kinderen nodig!

Tips van BV's en experten

Het sterkste geslacht, bestaat zoiets wel? Uit het experiment van Dieter blijkt dat jongens van 7-8 jaar zichzelf alvast sterker inschatten dan meisjes, maar na de test blijkt dat geslacht geen rol speelt. Of toch tenminste tot op een bepaalde leeftijd, wanneer testosteron en machismo wel het verschil maken. Kinderen spiegelen zich aan volwassenen en ze verwachten nu eenmaal dat meisjes minder sterk zijn dan jongens.
 
Soms komt de wijsheid ook van de gasten. Joris Hessels gaf bij het fragment over de pedagogische tik (die voor de duidelijkheid helemaal niet pedagogisch verantwoord is) grootmoedig toe dat ook hij wel eens zijn geduld verliest tegenover zijn kinderen. “Dan heb ik hen al eens vast”, zegt hij. Tot echt geweld komt het niet, maar hij voelt zich wel meteen heel erg schuldig en verontschuldigt zich. De opvoedingstechniek van Stephanie Planckaert lijkt er dan weer eentje die waar elk huishouden jaloers op mag zijn. Wanneer zij aan haar kinderen duidelijk maakt dat iets niet kan, dan gebeurt dat met “een zakelijk gesprek waarbij alle partijen tot een overeenkomst komen.” Zo zouden haar kinderen zelf inzien wanneer iets fout is en wanneer niet. Sterk!
 
Wie overigens het advies van expert Steven Gielis wil horen, maar – pakweg door enkele huilende kinderen in huis – geen tijd heeft om het hele programma te bekijken, kan de nuttige tips ook apart vinden op VRT NU.

Bekijk ‘De Wonderjaren’ elke woensdag om 20u35 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top