De Spaanse politie heeft op 29 maart met de steun van Europol een netwerk opgerold dat een groot aantal migranten vanuit Marokko naar Spanje smokkelde via de Straat van Gibraltar. Dit heeft de Europese politiedienst meegedeeld.
Bij een politieoperatie van 150 agenten in de Zuid-Spaanse stad Algeciras, de Spaanse enclave Ceuta in het noorden van Marokko, de gemeente La Linea de la Concepción bij Gibraltar en de hoofdstad Madrid zijn volgens de persmededeling zes huizen doorzocht en twintig verdachten opgepakt. Het netwerk wordt ook vervolgd voor de dood van vier migranten op zee.

De politie nam drie boten in beslag - een rubberboot in Ceuta, een polyester boot in La Linea en een jacht in Algeciras - jerrycans en brandstoftanks met in totaal 7.000 liter brandstof, vijf wapens en mobiele telefoons, preciseerde Europol. De boten werden op zee met brandstof bevoorraad.

Zowel Spanjaarden als Marokkanen maakten deel uit van de criminele organisatie. De migranten, meestal jongeren en vaak minderjarigen, betaalden ongeveer 2.500 euro per persoon voor de overtocht. De smokkelaars vervoerden de migranten zonder enige veiligheidsmaatregel in geval van nood op zee. Bij een schipbreuk verdronken in februari vier migranten en aanwijzingen linken het netwerk hieraan.