Acteur Barkhad Abdi: in één knip van onbekend naar Oscargenomineerd

Films | Naast de altijd meesterlijke Tom Hanks kan je vanavond met de film ‘Captain Phillips’ genieten van een magistrale performance van de Somalische acteur Barkhad Abdi. In schril contrast met zijn ervaren tegenspeler had Abdi nog nooit voor een camera gestaan toen hij de piraat vertolkte in de waargebeurde film. Uiteindelijk werd hij (en niet Hanks) genomineerd voor een Oscar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De film ‘Captain Phillips’ vertelt het waargebeurde verhaal van bootkapitein Richard Phillips, die met het vrachtschip MV Maersk Alabama voor de kust van Somalië het slachtoffer werd van piraten. De kapitein en zijn bemanningsleden werden onder vuur genomen en gevangengenomen, tot aan een reddingsactie van de Amerikaanse zeemacht. Richard Phillips werd onthaald als een ware held, de leider van de piraten - de enige kaper die het verhaal overleefde - werd veroordeeld tot 33 jaar cel.
 
Om de rol van de Amerikaanse held te vertolken, klopte regisseur Paul Greengrass aan bij een andere Amerikaanse held: Tom Hanks, die ook een geweldige acteerprestatie neerzette. Voor de rol van de onvoorspelbare en volatiele piraat wilde Greengrass vooral authenticiteit. Uit de audities kwam Barkhad Abdi naar voren als de beste kandidaat.
 
Abdi werd geboren in Mogadishu en vluchtte als 7-jarige met zijn familie naar Yemen toen in Somalië de burgeroorlog uitbrak. Toen hij 14 was, verhuisde het gezin opnieuw, naar het Amerikaanse Minnesota waar een gemeenschap van Somaliërs woont. Abdi studeerde in de VS en werkte in de winkel van zijn broer als gsm-verkoper. Toen Paul Greengrass een open auditie organiseerde voor Somalische acteurs, ging hij op goed geluk eens langs.
 
Barkhad Abdi had nog nooit geacteerd toen hij ineens geselecteerd werd in een hoofdrol in wat een van de grootste Hollywoodproducties van 2013 zou worden. Een risico, maar de casting director noemde hem en de andere Somalische acteurs “the chosen ones”, omdat ze zo perfect in hun rollen pasten.

Prijzen

De acteur ontmoette zijn medester pas op de set, toen ze de scène van de kaping inblikten. “We mochten elkaar niet spreken tot we beiden in kostuum waren”, vertelde Abdi. “Het was zenuwslopend voor me, ook omdat ik toen echt het personage moest worden. Dat is het moment waarop ik de meest typerende zin van de film uitsprak.” Abdi improviseerde de quote “Look at me! I’m the captain now!” op de set.
 
Abdi speelt de rol van de volatiele en soms wanhopige piraat met verve. In de film is hij angstwekkend maar intelligent en tegelijk is het voelbaar dat hij geen andere keuze heeft. Abdi werd terecht genomineerd voor een Oscar (Hanks werd niet genomineerd), een Golden Globe, een Screen Actors Guild Award en talloze kleinere prijzen. De BAFTA voor Best Supporting Actor schreef hij op zijn naam. Voor een acteerdebuut kan het tellen.
 
Voor zijn vertolking had hij 65.000 dollar gekregen, een peulschil in vergelijking met de 20 miljoen die Hanks gemiddeld opstrijkt voor een filmrol. De nieuwbakken acteur liet kennen dat hij, ondanks alle lauweringen, financiële moeilijkheden had en ging weer in de winkel van zijn broer werken.
 
Maar dat betekent niet dat de Hollywoodcarrière van Abdi erop zat na ‘Captain Phillips’. Hij werd een vaak gevraagde acteur in het circuit en streek rollen op in onder andere de thriller ‘Eye in the Sky’, komedie ‘The Brothers Grimsby’, misdaadfilm ‘Good Time’ en sciencefictionepos ‘Blade Runner 2049’. Intussen knoopt hij ook weer aan met zijn liefde voor het werk achter de camera. Hij regisseerde zijn Somalische filmdebuut en enkele muziekvideo’s.
 
Bekijk ‘Captain Phillips' op donderdag 15 april om 20u40 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top