Gezin Coppens vetrekt naar Zweden, maar niet zonder kopzorgen

Het gezin van Staf Coppens vertrekt in aflevering 2 van ‘Camping Coppens’ definitief naar Zweden, maar of ze daar ook hun droom waar kunnen maken, is nog maar de vraag. Papierwerk en vergunningen zouden wel eens stokken in de wielen kunnen steken. Het wordt een vertrek met een klein hartje.

First things first: voor het vertrek moeten er nog een pak dozen gevuld worden. Het hele hebben en houden van het gezin gaat even op stock, tot ze in Zweden een permanente thuis vinden. Inpakken is voor elk modaal gezin stresserend, en BV-gezin Coppens is klaarblijkelijk geen uitzondering op die regel. De discussie over hoe dozen gelabeld moeten worden, is ongetwijfeld pijnlijk herkenbaar voor velen die al eens met een partner verhuisd hebben. Misschien is het maar best dat Staf nog even met broer Maarten ging squashen, zodat Monique wat ademruimte had.
 
Squashen doen de broers blijkbaar regelmatig, zo bewijzen hun vele blauwe plekken. Het laatste wedstrijdje maakt wat los, want daar vloeien de eerste tranen van de aflevering al. Dat het nog een tijdje zal duren voor de broers nog eens een terrein kunnen betreden, ligt overigens niet aan de afstand, vertrouwde Staf toe aan Flair. “Voor de coronacrisis vloog Maarten elke dag op Göteborg. We hadden bij wijze van spreken nog dagelijks kunnen gaan squashen.”
 
Die dozen raken – mits wat hulp van de professionele verhuizers – dan toch goed gevuld. Maar dan krijgt het gezin nog slecht nieuws. Ze krijgen van de Zweedse provincie geen toestemming om de camping te kopen. Een Belgische vennootschap kan niet zomaar een stuk bos in Zweden aankopen, dus moet daar wat papierwerk en een vergunning aan vooraf gaan. Dat is normaal een formaliteit, maar die vergunning hebben ze dus niet gekregen. Het vertrek is intussen al in volle gang en alle dozen weer uitpakken is geen optie, dus de weg naar Zweden wordt toch ingezet. “We lossen dat ginder wel op”, zeggen ze vastberaden, maar toch met een bang hartje.

Wildernis, maar geen wifi

Nog een emotioneel afscheid van de collega’s, de broers, de katten en een hond later, vertrekken ze met de camper en de auto. En met mama Coppens. Agnes is recent haar man – de stiefpapa van Staf en co – verloren, dus moet haar gedachten wat kunnen verzetten. Het is een hard rouwproces, zoals ze duidelijk maakt, want ze heeft ook het gevoel dat ze haar zoon voor een stuk verliest. Ze nam een ‘stukje’ van bompa mee naar Zweden, en dat zullen ze later op een eiland achterlaten. “We zijn in elk geval blij dat we hem het goede nieuws nog hebben kunnen vertellen”, klinkt het.
 
Bij aankomst in Zweden neemt het gezin hun intrek in een gehuurd huisje waar (sorry Nora) nog geen wifi is. Gelukkig voor Beau kunnen ze er af en toe wel eens elanden spotten. En gelukkig voor ons worden we getrakteerd op beelden van die prachtige Zweedse natuur. Daar zoekt het gezin Coppens naar een permanentere woonst en een oplossing voor het probleem met de vergunning, dat toch al de hele reis boven hun hoofden hangt. Hoe en wanneer er een oplossing komt, dat zien we volgende week misschien wel.
 
Bekijk ‘Camping Coppens – Op Weg Naar Zweden’ op maandag om 20u40 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top